Ο ιδρυτής του Αμφιθεάτρου, σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 77 ετών. Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Η τελευταία του σκηνοθετική εμφάνιση ήταν πέρυσι το καλοκαίρι με τον «Αμύντα» του Γ. Μόμορη στο Ηρώδειο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Mπουρεξάκη. Η καλλιτεχνική παράδοση της οικογένειας τον οδήγησε προς το θέατρο. Σπούδασε αρχικά στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απο την οποία απεφοίτησε το 1961. Την περίοδο 1966-1970 συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αυστρία, την Γερμανία, την Γαλλία κ.α.. Σπούδαζε μάλιστα με υποτροφία θέατρο και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το 1970 έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την περίοδο 1977-1980 και διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την περίοδο 1984-1987.

Το 1989 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού πανεπιστημίου ενώ το 1991 ανέλαβε την έδρα Θεατρικών Σπουδών που μόλις είχε δημιουργηθεί.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Κάρολος Κουν» (1988), το βραβείο της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων» (1994), το βραβείο Σκηνοθεσίας της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων» (1996), με το παράσημο του «ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικος» απο τον πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας ενώ το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

 Το 2005 έχασε από καρκίνο τη σύζυγο του ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου και το 2010 τον γιό του Αντίοχο, από ανακοπή καρδιάς. Η κόρη του Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι επίσης σκηνοθέτις.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook