Οι θεραπευτές και οι εργαζόμενοι του ψυχοδιαγνωστικού κέντρου «ΕΞΕΛΙΞΗ» καλούν όλους τους γονείς, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στο χώρο της ειδικής αγωγής στην κινητοποίηση που θα γίνει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 11:00 στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. 

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

“Συνάδελφοι, φίλοι και γονείς παιδιών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής,

Αιφνιδιαστικά μέσα στις γιορτές, μάθαμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε χωρίς καμία προεργασία και διάλογο, να εντάξει την ειδική αγωγή στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ.
Και ενώ αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται ανακουφιστικό για τους γονείς, καθώς φεύγει από πάνω τους η διαδικασία απόδοσης δαπανών στον ΕΟΠΥΥ, στην πραγματικότητα καμία βελτίωση δεν υπάρχει με το νέο σύστημα. Αντίθετα, διατηρεί και επικυρώνει, όλες τις περικοπές που έχουν γίνει στην ειδική αγωγή μέχρι σήμερα. Επιπρόσθετα, εισάγει και τις νέες περικοπές του 3ου μνημονίου. 
Οι αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ και θα τεθούν σε ισχύ από 25/1/17, έχουν σαν στόχο την περαιτέρω μείωση της ποιότητας των κρατικών παροχών και τελικά την σταδιακή μείωση των θεραπειών.
Πιο συγκεκριμένα, κάποιες από τις βασικές αλλαγές είναι ότι:

•    Καταργείται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, καθώς οι γονείς θα αναγκαστούν να διακόψουν άμεσα το θεραπευτικό πρόγραμμα των παιδιών τους, προς αναζήτηση συμβεβλημένου θεραπευτή, ώστε να ενεργοποιηθεί η «έμμεση» απόδοση της δαπάνης.

•    Η απόδοση της δαπάνης, θα γίνεται μόνο αν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, οι «συμβεβλημένοι θεραπευτές» να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους, καθώς θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνθήκες της σύμβασης. Ήδη από τη σύμβαση,μειώνεται η χρονική διάρκεια της συνεδρίας της λογοθεραπείας από 45΄ σε 30΄.

•    Ανά έτος, οι συμβεβλημένοι θεραπευτές, θα μπορούν να αναστείλουν την εξυπηρέτηση των δικαιούχων για χρονικό διάστημα έως 3 μηνών, με τη νόμιμη έγκριση του ΕΟΠΥΥ.

Όλα τα παραπάνω, οδηγούν τη δουλειά μας στο να απαξιωθεί πλήρως, ενώ η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας μας και η επισφάλεια που αυτόματα συνεπάγεται, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών ειδικής αγωγής και ψυχικής υγείας, πράγμα που πλήττει τα παιδιά και τις οικογένειές τους. 
Γονείς, παιδιά και εργαζόμενοι είμαστε όλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.

Καλούμε λοιπόν, όλους τους γονείς να σταθούν στο πλάι μας και να παλέψουμε όλοι μαζί για παροχές Ειδικής Αγωγής που δεν θα υπολογίζονται με βάση το κόστος, αλλά τις πραγματικές ανάγκες. 

Παλεύουμε για:
    Τηδημιουργία κρατικών δομών Ειδικής Αγωγής ,με μαζικές προσλήψεις εργαζομένων, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Μέχρι να συμβεί αυτό ζητάμε:

    Την κάλυψη των αναγκών των ΝΠΙΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο.
    Την αύξηση των κονδυλίων για την ειδική αγωγήαπό τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες.
    Την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις οικογένειες.
    Καμία επιβάρυνση των παιδιών με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους. Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για τις ανάγκες εκπαίδευσης, θεραπείας, αποκατάστασης των παιδιών τους.
    Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.
    Να καταβληθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους απλήρωτους εργαζόμενους της Ειδικής Αγωγής.
    Καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης σε βάρος των εργαζομένων.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
ΤΟΥ ΨΥΧΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΕΞΕΛΙΞΗ»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook