Η πολιτική ζωή, το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις σε επίπεδο εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής βρίσκονταν πάντα κάτω από το μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών. Τα πολιτικά τεκταινόμενα της Ελλάδας αλλά και της Κρήτης ειδικότερα φαίνεται ότι αποτελούσαν από το παρελθόν πεδίο παρακολούθησης και έρευνας της CIA. 

Σε έγγραφο της CIA που σας παρουσιάζει το Flashnews.gr καταγράφονται οι… προτιμήσεις του Σοφοκλή Βενιζέλου για τις νομαρχιακές εκλογές του Ρεθύμνου στις αρχές του περασμένου αιώνα. 

Οι Αμερικανοί, όπως αποτυπώνεται γλαφυρά στο έγγραφο, γνώριζαν ακόμα και τις ιδιωτικές επαφές του Σοφοκλή Βενιζέλου “κατασκοπεύοντας” τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό. Συγκεκριμένα, εκείνη την περίοδο νομάρχης Ρεθύμνου είχε εκλεγεί ο γνωστός αντιστασιακός και μετέπειτα νομικός Αντώνης Λίτινας. Υποψήφιος ήταν και ο Νικόλας Ασκούτσης που είχε πάρει μέρος στο κίνημα του Θερίσου του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Αμερικανοί, ο Σοφοκλής Βενιζέλος σε επίσκεψη του στην πόλη του Ρεθύμνου και συνομιλώντας με τον δήμαρχο της πόλης ο τελευταίος του εξέφρασε την άποψη ότι Νομάρχης έπρεπε να έχει εκλεγεί ο Νικόλας Ασκούτσης και όχι ο Αντώνης Λίτινας. Μάλιστα αναφέρει ότι ο Σοφοκλής Βενιζέλος απάντησε μιλώντας με τον τότε Δήμαρχο Ρεθύμνου ότι ο Αντώνης Λίτινας αποτελούσε τον υποψήφιο της Ένωσης Κέντρου στο Ρέθυμνο και οποιαδήποτε αποτυχημένη θητεία του θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα των Φιλελευθέρων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook