Υψώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εκπαιδευτικοί την ειδική αγωγή και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στην αντιπεριφέρεια Χανίων, ενάντια στο σχέδιο των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ που προωθεί η κυβέρνηση στην ειδική αγωγή. 

Εκπρόσωποι θεραπευτών, γονέων και μέλη του συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, για μια ακόμα φορά διαμαρτυρήθηκαν για τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, που όπως λένε θα οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζομένων στην ειδική αγωγή και διακοπή των θεραπειών παιδιών.

Όπως δήλωσε η λογοθεραπεύτρια, Καλλιόπη Χαϊδεμενάκη:

Αιφνιδιαστικά και μέσα στις γιορτές η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει την ειδική αγωγή στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία προεργασία και χωρίς κανένα διάλογο με τους θεραπευτές και όλους τους εμπλεκόμενους. Όλες αυτές οι αλλαγές δεν θα φέρουν καμία σημαντική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες αντίθετα επιβαβαιώνουν όλες τις περικοπές που έχουν γίνει στην ειδική αγωγή τα τελευταία χρόνια. Με τον καινούριο τρόπο επί της ουσίας το κράτος προσπαθεί να ελέγξει και να μειώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με την εφαρμογή του λεγόμενου κόφτη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια οι υπηρεσίες και οι συμβεβλημένοι να πληρώνονται όταν θα υπάρχουν χρήματα από το κράτος. Οι συμβεβλημένοι θεραπευτές θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους απαιτήσεις της σύμβασης με αποτέλεσμα είτε να μειώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είτε να οδηγηθούν στο κλείσιμο των θεραπευτηρίων. Συνέπεια όλης αυτής της κατάστασης είναι ότι πλέον ο γονέας θα αναγκαστεί να αναζητήσει συμβεβλημένο θεραπευτή και να διακόψει τις θεραπείες του παιδιού του ενώ μέχρι σήμερα με τον τρόπο που γινόταν η απόδοση δαπανών μπορούσαν οι ιδιωτικές δομές να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και τη λειτουργία τους, οι γονείς και τα παιδιά να επιλέξουν ελεύθερα τον θεραπευτή τους. Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο μόνο τη δημοσιονομική εξυπηρέτηση του ΕΟΠΥΥ, η εμμονή του Υπουργείου να υπογραφούν οι συμβάσεις που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των θεραπευτηρίων.

Ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους, επειδή είμαστε όλοι μια αλυσίδα, παιδιά, γονείς και θεραπευτές, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι να συνταχθούν δίπλα μας στον αγώνα μας. Ζητάμε από το υπουργείο να επανεξετάσει σοβαρό το καθεστώς των συμβάσεων την επίλυση των νομικών και θεσμικών προβλημάτων της σύμβασης να αυξήσει τις δαπάνες για την ειδική αγωγή, να καταβάλει άμεσα τις δαπάνες στους ασφαλισμένους ώστε να μην επιβαρύνονται οι γονείς και τα παιδιά. Καμία μείωση, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης η οποία θα είναι κατά των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Ο ενδιαφερόμενος επέλεγε θεραπευτή και στο τέλος του μήνα έκοβαν απόδειξη που την κατέθεταν στο ταμείο τους και έπαιρναν τα λεφτά από το ταμείο.

Και οι γονείς έχουν έρθει σε δεινή θέση από τη στιγμή που ανησυχούν πως οι θεραπείες των παιδιών τους κινδυνεύουν με διακοπή μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος συμβεβλημένος γιατρός, ενώ επικρίνουν το γεγονός ότι προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνος θεραπείας παρόλο που κάθε περίπτωση παιδιού είναι ξεχωριστή

Η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων δίνοντας ουσιαστικά τη χαριστική βολή στην ειδική αγωγή. Οι γονείς έρχονται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα καθώς θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν συμβεβλημένους θεραπευτές με συνέπεια πολλοί από αυτούς να διακόπτουν την αγωγή που έχουν ήδη ξεκινήσει. Με τις εξελίξεις αυτές δεν δικαιολογείται ο χρόνος που υπήρχε πριν με τις θεραπείες. Παράδειγμα, ο αυτισμός δικαιολογείται για 4-5 χρόνια, η λογοθεραπεία με 6 μήνες, πιστεύουμε ότι το παιδί χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά είναι σοβαρά και δεν μπορεί από την αρχή να προεξοφληθεί η διάρκεια, η διάγνωσή τους και θεραπεία τους.

Συμπαραστάτης των θεραπευτών είναι ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Όπως είπε το μέλος του συλλόγου, Ειρήνη Χρυσουλάκη:

Είμαστε εδω γιατί θεωρούμε σημαντικό να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενο φορείς. Πήραμε την πρωτοβουλία ως σωματείο να οργανώσουμε μια σύσκεψη την προηγουμενη Κυριακή που είχε μεγάλη απήχηση. Αυτή τη στιγμή έρχονται μειώσεις μισθών, αλλαγές και απολύσεις οι οποίες θα επηρεάσουν και τους γονείς και τα παιδιά και τη θεραπεία τους.

Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη και στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook