Κάμψη εσόδων και αύξηση κερδών εμφάνισε ο ΟΤΕ στο α΄ εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 92,4 εκατ. ευρώ, έναντι 5 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2010.  Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 790,2 εκατ. ευρώ, από 941,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας πτώση 16,1%. 

Τα έσοδα υποχώρησαν την ίδια στιγμή κατά 10,1% καθώς διαμορφώθηκαν στα 2,48 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τα 2,76 δισ. ευρώ πέρυσι. 

Σε επίπεδο β΄ τριμήνου ο Οργανισμός εμφάνισε κέρδη 62,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 60,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τον κύκλο εργασιών να υποχωρεί κατά 7,6% στα 1,25 δισ. ευρώ, από τα 1,36 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου του 2010. 

Όπως αναφέρει το \”Πρώτο Θέμα\”, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου, του ΟΤΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Mιχάλης Τσαμάζ σημείωσε τα εξής: «Ενώ οι δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ στην Ελλάδα συνεχίζουν να υποφέρουν από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, σε μία αγορά όπου η τιμή καθορίζει την επιλογή των καταναλωτών, στην κινητή τηλεφωνία αρχίσαμε να βλέπουμε τα αναμενόμενα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης της αγοράς, μετά τον καταστροφικό πόλεμο τιμών του περασμένου έτους. Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για ανάκαμψη, όμως ο ρυθμός της μείωσης των συνολικών εσόδων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται ικανοποιητικά οι υπηρεσίες δεδομένων κινητής. Εκτός Ελλάδας, παρατηρείται επίσης βελτίωση των συνθηκών στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας, καθώς και σε όλες τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, με εξαίρεση αυτών της Αλβανίας της οποίας η οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με της Ελλάδας.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεραιότητές μας παραμένουν αμετάβλητες: Θα αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας παρουσιαστεί στην αγορά για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική μας θέση και θα συνεχίσουμε να αναζητάμε τρόπους μείωσης του κόστους. Από το 2007, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τα λοιπά λειτουργικά έξοδα στην σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, σταθερά, ως ποσοστό των εσόδων, αποδεικνύοντας τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν οι ενέργειές μας δεν παρεμποδίζονται. Αντιθέτως, τα έξοδα μισθοδοσίας αυξάνονται σταθερά από χρόνο σε χρόνο και από τρίμηνο σε τρίμηνο, εξανεμίζοντας τα οφέλη από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου του 2006 και των επόμενων ετών. Είναι αναγκαίο να βρούμε μια λύση για αυτό το θέμα, γιατί αποτελεί τροχοπέδη για τις μελλοντικές μας προοπτικές.»

Για το υπόλοιπο του 2011 ο ΟΤΕ εκτιμά ότι τα έσοδα του θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αναμένονται περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης της αγοράς. Οι επιδόσεις των λοιπών εταιριών κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου αναμένεται να σημειώσουν βελτίωση, ιδιαίτερα στη Ρουμανία όπου θα υπάρξει αυξημένη συνεργασία με τις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας. Τα συνεχιζόμενα μέτρα μείωσης του κόστους αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις επιδόσεις του Ομίλου, όμως περεταίρω μέτρα μείωσης του κόστους μισθοδοσίας είναι αναγκαίο να ληφθούν στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, ώστε το σύνολο των λειτουργικών εξόδων να προσαρμοστεί  στο χαμηλότερο επίπεδο εσόδων της εταιρείας, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook