Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ενισχύθηκε οριακά τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 70,9 μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αλλά απέχει πολύ από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.

Μετά τη συνεχή επιδείνωση του προηγούμενου τριμήνου που κορυφώθηκε τον Ιούνιο, η έρευνα δείχνει πως η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και οι διαφαινόμενες -κατά τη στιγμή της έρευνας- θετικές αξιολογήσεις των αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ως προς τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται να επενεργούν σταθεροποιητικά στο οικονομικό περιβάλλον.

Ουσιαστικά, όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, είναι οι επιχειρηματικές προσδοκίες που απλώς δεν επιδεινώνονται περαιτέρω, ενώ οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι και αβέβαιοι για την εξέλιξη της οικονομίας και των οικονομικών τους. Έτσι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, το κλίμα βελτιώνεται ελαφρά σε όλους, με εξαίρεση τις Κατασκευές, όπου καταγράφεται νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση. Αλλά και στην πλευρά της ζήτησης η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται και αυτή, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα:

Στη βιομηχανία, οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής αλλάζουν πρόσημο τον Ιούλιο και διαμορφώνονται στην καλύτερη επίδοση του τετραμήνου, ενώ ο δείκτης των αποθεμάτων αποκλιμακώνεται οριακά. Η πτώση ωστόσο στις εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές αντισταθμίζει εν μέρει τις ευνοϊκές αυτές μεταβολές.

Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών περιορίζονται σημαντικά, εξέλιξη η οποία αντισταθμίζεται μερικώς από την επιδείνωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

Στο Λιανικό Εμπόριο, όλα τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας βελτιώνονται: οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι πολύ αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο αμβλύνονται, ενώ και τα αποθέματα παρουσιάζουν μικρή αποκλιμάκωση.

Στις Κατασκευές, η μικρή ανάκαμψη από τις ιστορικά χαμηλές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων, δεν καταφέρνει να αντισταθμίσει την επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνονται αισθητά και διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ εξαιρετικά δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η μικρή άνοδος στην πρόθεση για αποταμίευση και τις προβλέψεις για την ανεργία, μετά τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τους τον Ιούνιο, δεν επαρκεί για να αντιστρέψει την επιδείνωση του συνολικού δείκτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook