“Ψυχής Μελωδίες” Συναυλία Στήριξης στη Ομάδα Μουσικοθεραπείας της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΓΝΧ 11 Φλεβάρη 2017, ώρα 21.00, Αμφιθέατρο Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Συμμετέχουν οι:  Ross Daly – λύρα, τάρχου, σάζι, ραμπάπ 
                         Κέλυ Θωμά – λύρα
                         Μαρίτζια Κατσούνα – κρουστά
                         και οι   Ξανθούλα Ντακοβάνου – φωνή, κρουστά
                         Ταξιάρχης Βασιλάκος – ακκορντεόν

Η σχέση της Μουσικής με τη Θεραπεία είναι πολύ παλιά. Από την Παλαιά Διαθήκη, ο Νταβίντ θεράπευε τη μελαγχολία του βασιλιά Σαούλ με τη λύρα του, ενώ στην αρχαία Ελλάδα τα Ασκληπιεία ήταν εξοπλισμένα με ωδείο. Σήμερα, η μουσική επανέρχεται στη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων. Στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, λειτουργεί ομάδα Μουσικοθεραπείας. Η ομάδα χρειάζεται μουσικά όργανα για να λειτουργήσει, πράγμα που το νοσοκομείο δε μπορεί να χορηγήσει λόγω οικονομικών δυσχερειών εν μέσω κρίσης. Γι αυτό και οι συντονιστές της ομάδας Ξανθούλα Ντακοβάνου και Νίκος Παπαμιχαήλ, με τη στήριξη της διευθύντριας Κας Τσερπέ επιδόδηκαν στην αυτοχρηματοδότηση, οργανώνοντας μια συναυλία στις 11 Φλεβάρη, σκοπός της οποίας θα είναι η οικονομική στήριξη της ομάδας μουσικοθεραπείας που λειτουργεί στην Ψυχιατρική Κλινική.

Η συναυλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό, και καλεί όλους και όλες που πιστεύουν στη θεραπευτική δύναμη της μουσικής να παρευρεθούν, και να στηρίξουν έτσι τη δουλειά της ομάδας μουσικοθεραπείας. Γίνεται στο Νοσοκομείο όχι τυχαία αλλά συμβολικά, για να καταδείξει οτι ένας χώρος συνυφασμένος με τον ανθρώπινο πόνο μπορεί να γίνει χώρος ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Διόλου τυχαία, πρωταγωνιστής της συναυλίας είναι ο Ross Daly. Σύμφωνα με την Ξανθούλα : “Στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική, το έργο του με έχει εμπνεύσει βαθειά ως μουσικό, ενώ στα 10 χρόνια που ασκώ τη μουσικοθεραπεία στη Γαλλία και στη Ελλάδα χρησιμοποιώ συστηματικά τη μουσική του δουλεύοντας με ψυχικά πάσχοντες. Αγαπημένος μου για το έργο αυτό είναι ο δίσκος του ‘Microcosmos’: μυσταγωγικός, βαθύς, με φωτεινά και σκοτεινά κατά καιρούς μουσικά περάσματα προδιαθέτει σε μια ανασκόπηση του εαυτού, μια δουλειά προς τα έσω που επιδιώκει κάθε ψυχοθεραπεία. Ο δίσκος αρχίζει με μια αίσθηση αρχής, Ανατολής, και τελειώνει με μια αίσθηση πληρότητας, ένα ωκεάνειο συναίσθημα ένωσης με το σύμπαν. Όταν εκμυστηρεύτηκα στον Ross οτι αυτός ο δίσκος έχει γίνει αγαπημένος πολλών ασθενών στις συνεδρίες μουσικοθεραπείας, μου μίλησε για την καινούρια δουλειά του σε ντουέτο με την Κέλυ Θωμά, που χαρακτηρίζεται από ανάλογες μουσικές αποχρώσεις.  Πράγματι, ακούγοντας τη δουλειά αυτή, που θα δισκογραφηθεί πολύ σύντομα, οι λέξεις ‘συγκινητική’, ‘βαθειά’ και ‘μυσταγωγική’ ήρθαν στο μυαλό μου, και με συγκίνηση κάλεσα το Ross και την Κέλυ να ερμηνεύσουν τις συνθέσεις τους στη συναυλία για τη στήριξη της ομάδας μουσικοθεραπείας, πράγμα που δέχτηκαν με ενθουσιασμό! Τους ευγνωμονώ γι αυτό”.

Στο ντουέτο που θα ακούσουμε στις 11 Φλεβάρη, ο Ross Daly και η Κέλυ Θωμά θα μας μεταφέρουν σε ένα μαγικό μουσικό κόσμο μέσα από τις συνθέσεις τους, που είναι επηρεασμένες από διάφορες παραδόσεις που έχουν κατά καιρούς μελετήσει. Ο ιδιαίτερος ήχος τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με κανένα συγκεκριμένο ιδίωμα, αλλά αποτελεί ένα κράμα από διαχρονικές και αρχαίες παραδόσεις μέσα από ένα νέο, δημιουργικό πρίσμα. Συμπράττει μαζί τους η Μαρίτζια Κατσούνα στα κρουστά.

Στη συναυλία θα συναντήσουμε επίσης κάποια τραγούδια, ειπωμένα από την Ξανθούλα Ντακοβάνου στη φωνή και τον Ταξιάρχη Βασιλάκο στο ακκορντεόν. 

Κάθε τραγούδι είναι η έκφραση ενός βαθύτερου συναισθήματος, μιας κρυφής σκέψης, μιας επιθυμίας. Συχνά το τραγούδι λυτρώνει από ένα παράπονο που βασανίζει την ψυχή. ‘Σαράντα βρύσες με νερό κι εξήντα δυό πηγάδια δε μου τη σβήνουν τη φωθιά που ‘χω στα φυλοκάρδια’ έλεγε ο ποιητήτής Βιτσέντζος Κορνάρος δια στόματος του ερωτευμένου Ερωτόκριτου, που τραγουδά για να λυτρωθεί από τον έρωτά του για την όμορφη Αρεθούσα. Στη συναυλία, θα ακουστούν τραγούδια και από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου, αλλά και συνθέσεις, που μοιράζονται το κοινό αυτό χαρακτηριστικό : της λύτρωσης.

Την παραγωγή της μουσικής βραδυάς στηρίζει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και το αμφιθέατρο παραχωρείται ευγενικά από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Το τεχνικό κομμάτι της συναυλίας υποστηρίζεται με πολλή αγάπη από το πολιτιστικό σωματείο  Sampajana με πρωταγωνιστή το Γιώργο Γρηγοράκο. Υπεύθυνη επικοινωνίας είναι η Άρτεμις Ζενό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, επίσης, στους χορηγούς Synka και Μουσικό κατάστημα Φίλιππο Νάκα, αλλά και στους χορηγούς επικοινωνίας Χανιώτικα Νέα και Δίκτυο FM για τη στήριξη και τον ενθουσιασμό τους! 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook