Μέσα στο 2016, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 787.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, για 608 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε σύνολο 6.690 ελέγχων σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, διενεργήθηκαν 1.274 έλεγχοι σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με το λιανεμπόριο τροφίμων (κατ/τα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, μίνι μάρκετ, κα) και διαπιστώθηκαν 207 παραβάσεις και επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 198.000 ευρώ.

Επίσης, πρόστιμα ύψους 360.000 ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν 228 καταστήματα μη διατροφικών προϊόντων, σε σύνολο 2.217 ελέγχων επιχειρήσεων του κλάδου. Σε σύνολο 288 επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, διαπιστώθηκαν 28 παραβάσεις και το συνολικό ύψος των προστίμων που επέβαλε η αρμόδια υπηρεσία ανήλθε στα 27.500 ευρώ.

Επιπλέον, πρόστιμα ύψους 73.500 ευρώ επεβλήθησαν σε 99 επιχειρήσεις εστίασης, από τις 747 που ελέχθησαν, 14.000 ευρώ σε επιχειρήσεις χονδρικής για 14 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε σύνολο 162 ελέγχων που διενεργήθηκαν και 114.000 ευρώ πρόστιμα επεβλήθησαν για 32 διαπιστωμένες παραβάσεις, σε σύνολο 1.997 ελέγχων, που έγιναν κατά τη διακίνηση προϊόντων (σταθμοί διοδίων, οδικοί άξονες και λιμάνια).
Από τα παραπάνω προκύπτει, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, ότι το ποσοστό παραβατικότητας συνολικά είναι 9,08%, αναφέρει το ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω έλεγχοι, στις περιπτώσεις του υπαίθριου εμπορίου, των λαϊκών αγορών και των πανηγυριών, δεν αντιστοιχούν σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά στο σύνολο της τοποθεσίας που γινόντουσαν, την ημέρα που διενεργήθηκε ο έλεγχος από την υπηρεσία.

Οι πιο σημαντικές παραβάσεις

Στη Λιανική Πώληση
Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν στην ελλιπή αναγραφή των προβλεπόμενων ενδείξεων επί των πινακίδων λιανικής πώλησης, στη μη αναγραφή της ένδειξης των κατεψυγμένων, στην πώληση από τα κρεοπωλεία κιμά κομμένου εκ των προτέρων, στις παραπλανητικές ενδείξεις επί των πινακίδων και των παραστατικών εμπορίας και διακίνησης.

Στη Χονδρική πώληση και Διακίνηση προϊόντων και εμπορευμάτων
Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν στη μη ή ελλιπή επισήμανση συσκευασιών μεταφοράς νωπών οπωροκηπευτικών, στη μη τήρηση βιβλίου ιχνηλασιμότητας, στην ελλιπή συμπλήρωση των παραστατικών διακίνησης και εμπορίας (κυρίως μη αναγραφή της επωνυμίας ή της ποιότητας του είδους) καθώς και στη διακίνηση και εμπορία χωρίς συνοδευτικά έγγραφα (Δελτία Αποστολής).

Στον τομέα της Παροχής Υπηρεσιών
Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν στην έλλειψη τιμοκαταλόγου και στην ελλιπή αναγραφή ενδείξεων στους τιμοκαταλόγους (μη αναγραφή της καταγραφής κατεψυγμένου είδους, μη αναγραφή του παραγωγού για τους οίνους και τα προϊόντα απόσταξης).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook