Μετά από πολλά χρόνια κωλυσιεργιών, σε τροχιά ανάπτυξης φαίνεται πως μπαίνει το λιμάνι της Σούδας καθώς προχωρά η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε μια σειρά από έργα στο λιμάνι (που καρκινοβατούσαν) να ενταχθούν προς χρηματοδότηση και υλοποίηση στο ΕΣΠΑ.

Ήδη το Flashnews.gr δημοσιοποίησε (ΕΔΩ) την απόφαση για την μελέτη επέκτασης του προβλήτα «Αδρίας» προκειμένου να διαμορφωθούν σύγχρονοι χώροι για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων.

Επιπλέον το Flashnews.gr παρουσιάζει και την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για παράταση μέχρι τις 31/12/2016 της ισχύος της θετικής γνωμοδότησης που εκδόθηκε το 2009 για την  «Προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση του έργου «Έργα βελτίωσης-Προγραμματικό Σχέδιο Λιμένα Σούδας».

(Δείτε ΕΔΩ την απόφαση του υπ.Περιβάλλοντος)

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ.Γιώργος Πρωιμάκης, η παράταση αυτή δίνει άνεση χρόνου προκειμένου να προχωρήσουν οι οριστικές μελέτες.

Σύμφωνα με τον κ.Πρωιμάκη, μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο μελέτες που εκπονούνται σχεδόν ταυτόχρονα και αφορούν η μια τα έργα στον πολυχρηστικό (εμπορικό) τμήμα του λιμένα της Σούδας και η άλλη στην επέκταση της προβλήτας «Αδρίας» προκειμένου εκτός των επιβατηγών-οχηματαγωγών σκαφών, να «δένουν» εκεί και τα κρουαζιερόπλοια.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα επιτευχθεί ο στόχος για την συνολική αναβάθμιση του λιμανιού της Σούδας και της δημιουργίας σταθμού μετεπιβίβασης στα κρουαζιερόπλοια.

«Είχαμε μια πάρα πολύ εξέλιξη για το λιμάνι της Σούδας» δήλωσε ο κ.Σκουλάκης διευκρινίζοντας ότι «τον Φεβρουάριο μαζί με τον Πρωιμάκη και τον αντιδήμαρχο κ.Ξυνίδη, είχαμε επισκεφθεί τον Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών και είχαμε ζητήσει να υιοθετηθεί η επέκταση του προβλήτα «Αδρίας» κατά 160 μέτρα, από το υπουργείο.

Σε συνεννόηση του υπουργείου Υποδομών με το Νομαρχιακό Λιμενικό Ταμείο, ξεκίνησε η διαδικασία μόλις έλαβε τα τεύχη δημοπράτησης που προώθησε το Λιμενικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατήσει άμεσα την μελέτη επέκτασης του «Αδρία» κατά 160 μέτρα.

Την χρηματοδότηση της μελέτης θα την αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο και αυτό σημαίνει ότι δρομολογούνται εξελίξεις στο λιμάνι της Σούδας πολύ σημαντικές διότι θα είναι ταυτόχρονα σε εξέλιξη δύο μελέτες.

Η μελέτη του πολυχρηστικού λιμένα και η μελέτη επέκτασης του «Αδρία» κατά 160 μέτρα.»

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Χανίων επεσήμανε :

«Στόχος μας είναι την επόμενη περίοδο να πιέσουμε να μπει μπροστά και η δημιουργία του σταθμού κρουαζιέρας που είναι και η κορυφαία παρέμβαση και όλοι περιμένουμε στο λιμάνι της Σούδας που είναι το ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.»

Flashnews.gr