Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μη χρεοκόπησαν, όμως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ έχει κηρύξει στάση πληρωμών, έστω και πρόσκαιρα. Χιλιάδες υπάλληλοι έχουν σταματήσει να εργάζονται, ενώ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καλούνται να δουλέψουν αμισθί, αναφέρει το Βήμα.

Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν το Κογκρέσο είχε εγκρίνει τη ρύθμιση για την ανανέωση του προϋπολογισμού της FAA.

Όμως, όπως αναφέρει το BBC, μετά τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας, οι βουλευτές προτίμησαν να φύγουν για διακοπές, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ υποστηρίζει ότι δεν θα είχε δημιουργηθεί πρόβλημα εάν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία είχαν δεχθεί τις προτεινόμενες περικοπές ύψους 16,5 εκατ. δολαρίων, όπως πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι Δημοκρατικοί όμως, που διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία, απέρριψαν αυτή την πρόταση και την Τρίτη διέκοψαν τις συνομιλίες, αποφασίζοντας να επιστρέψουν στα γραφεία τους τον Σεπτέμβριο.

Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να μην αφήσουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια να «μένουν στο τραπέζι» επειδή το Κογκρέσο δεν ενήργησε όπως θα έπρεπε.

«Πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί, εάν οι βουλευτές επιστρέψουν και κάνουν τη δουλειά τους» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λόγω της εκκρεμότητας με τον προϋπολογισμό της FAA, τα ταμεία της Υπηρεσίας χάνουν περί το 1 δισ. δολάρια μηνιαίως (περί τα 200 εκατ. δολάρια την εβδομάδα), επειδή δεν μπορούν να εισπράξουν τα τέλη αεροδρομίου που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες.

Επίσης, 70.000 εργαζόμενοι σε κατασκευαστικά έργα στα αεροδρόμια έχουν σταματήσουν να δουλεύουν, ενώ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κλήθηκαν να εργαστούν αμισθί, για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ακόμα, δόθηκε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών σε 4.000 εργαζομένους -μεταξύ των οποίων τεχνικοί και ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook