Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, χωρίς να σκέφτονται πόσες θερμίδες περιέχει το αγαπημένο τους ρόφημα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν παίρνουν καθόλου θερμίδες, ακόμη κι αν χρησιμοποιούν πρόσθετα όπως ζάχαρη, γάλα ή σιρόπι.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Public Health, ένα κατά τα άλλα υγιεινό ρόφημα όπως ο καφές και το τσάι μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμιδική «βόμβα». Για όσους δε πίνουν δύο με τρεις καφέδες στη δουλειά τους και ένα τσάι το απόγευμα στο σπίτι, πράγμα καθόλου σπάνιο, τα ροφήματα με πρόσθετα αποτελούν σημαντική πηγή επιβάρυνσης στο ημερήσιο ενεργειακό ισοζύγιο.

«Πολλοί άνθρωποι πίνουν τον καφέ και το τσάι τους με ζάχαρη, γάλα, κρέμα γάλακτος ή μέλι» αναφέρει ο Ρουοπένγκ Αν, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, προσθέτοντας πως «αυτά τα πρόσθετα έχουν συνήθως πολλές θερμίδες και λιπαρά αλλά χαμηλή διατροφική αξία» –τις λεγόμενες «άδειες» θερμίδες.Η νέα μελέτη βασίστηκε σε 12ετή έρευνα αναφορικά με τις συνήθειες των Αμερικανών ως προς την κατανάλωση καφέ και τσαγιού. Σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από το 51% των ενήλικων Αμερικανών πίνουν καθημερινά καφέ, ενώ ποσοστό περίπου 26% προτιμούν το τσάι.

Τα δημοφιλέστερα πρόσθετα είναι η ζάχαρη και η κρέμα γάλακτος σε συνδυασμό με γάλα. Η συντριπτική πλειοψηφία του υπό μελέτη πληθυσμού (ποσοστό περίπου 65%) χρησιμοποιούν στα ροφήματα που πίνουν κάποιο θερμιδοφόρο πρόσθετο.

Μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη στον καφέ ή στο τσάι δεν είναι βλαβερή, ωστόσο για αυτούς που πίνουν πολλά ροφήματα μέσα στην ημέρα οι «άδειες» θερμίδες συσσωρεύονται. Ενδεικτικά, δύο κουταλιές του γλυκού ζάχαρη στον καφέ για κάποιον που πίνει τρία φλιτζάνια την ημέρα οδηγούν σε πρόσληψη 48 γραμμαρίων ζάχαρης μόνο από τη συγκεκριμένη πηγή. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά η ημερήσια πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης (ως πρόσθετη ζάχαρη ορίζεται η ζάχαρη που προστίθεται κατά την επεξεργασία ή το μαγείρεμα, σε αντιδιαστολή προς τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά κ.λπ.) να μην ξεπερνά τα 36 γραμμάρια για τους άνδρες και τα 24 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Μελέτη του 2014 υπέδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, ακόμη και για άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Από το σύνολο του υπό μελέτη δείγματος, οι λάτρεις του καφέ (13.185 συνολικά) ήταν αυτοί που λάμβαναν τις περισσότερες έξτρα θερμίδες από πρόσθετα –69 την ημέρα. Οι λάτρεις του τσαγιού (6.215 συνολικά) λάμβαναν κατά μέσο όρο 43 επιπλέον θερμίδες από πρόσθετα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook