Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων με αφορμή την επέτειο από το ολοκαύτωμα των Χιροσίμα – Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945.

Η ανακοίνωση:

Συμπληρώνονται φέτος 66 χρόνια από την ρίψη από τον Αμερικανικό στρατό δύο ατομικών βομβών, στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας.

Εξήντα έξη χρόνια μετά, το έγκλημα δεν παραγράφεται Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 έχει καταγραφεί ανεξίτηλα ως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διέπραξαν οι ιμπεριαλιστές κατά της ανθρωπότητας. Είπαν ότι έριξαν τις βόμβες για να συντομεύσουν τον πόλεμο. Τα δεδομένα μαρτυρούν άλλες επιδιώξεις.

Από επιστημονικά στοιχεία, είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ, στηριγμένη στο άλλοθι του τερματισμού του πολέμου, βρήκε την ευκαιρία με τη ρίψη των δύο πυρηνικών βομβών, να πραγματοποιήσει δυο πυρηνικές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες σε δυο κατοικημένες πόλεις. Γι\’ αυτό, η βόμβα στη Χιροσίμα ήταν βόμβα ουρανίου και η βόμβα στο Ναγκασάκι πλουτωνίου, ώστε να διαπιστώσουν ποια είναι αποτελεσματικότερη.

Παρά το γεγονός του αποδεδειγμένου εγκλήματος των συνεχών επιπτώσεων στις κοινωνίες των δυο πόλεων ακόμη και σήμερα ύστερα από μισό και πλέον αιώνα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και άλλων πυρηνικών χωρών, αντί να καταργήσουν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους, το αναβαθμίζουν. Ταυτόχρονα απαιτούν από τις «ανυπάκουες» χώρες να σταματήσουν κάθε προσπάθεια πυρηνικού εξοπλισμού, κατηγορώντας τες γι\’ αυτό, και στο εκφυλισμένο πια νόημα της ειρήνης και με άλλοθι την παγκόσμια ασφάλεια, τους επιτίθενται και τις ελέγχουν.

Η 66η επέτειος βρίσκει την ανθρωπότητα κάτω από την προσπάθεια μιας γιγαντιαίας χειραγώγησής της από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, και τους συμμάχους τους, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης εντείνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής μας για τον έλεγχο των πηγών του πλούτου, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, και των δρόμων διέλευσής τους σε όλη την υδρόγειο.

Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ την ΕΕ τη Ρωσία και την Κίνα οξύνονται. Στο κυνήγι του κέρδους, του ελέγχου και του μοιράσματος των αγορών συμμετέχουν και περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία και το Ισραήλ.

Το ΝΑΤΟ, ο μεγαλύτερος εχθρός των λαών και της ειρήνης επεκτείνει τη δράση του σε όλη την υδρόγειο, έχει βάλει γερές βάσεις στην περιοχή μας και γίνετε ακόμα πιο επικίνδυνος με την εφαρμογή της νέας στρατηγικής, που αποφασίστηκε πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής στη Λισσαβόνα. Το νέο στρατηγικό του δόγμα δυναμώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, με ενίσχυση του προσανατολισμού στους προληπτικούς πολέμους, ώστε να κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις, που στόχο έχουν τον έλεγχο και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών. Καθιερώνει τη δυνατότητα επεμβάσεων στο εσωτερικό κρατών με στόχο τη θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου από τον εχθρό λαό και τους διεκδικητικούς ριζοσπαστικούς αγώνες του.

Οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας, έχουν γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος στην ιμπεριαλιστική πολιτική που ακολουθούν ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ. Βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ραντάρ, πολεμικά πλοία και ότι άλλο ζητηθεί προσφέρεται χωρίς δισταγμό και με πλήρη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις συμμετέχουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο εναντίων του Αφγανιστάν, βρίσκονται στο Κόσσοβο και σε άλλες αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ της ΕΕ, κατά των λαών. Την ίδια στιγμή το οικονομικό κόστος αυτών των αποστολών που είναι πάνω από 300 εκ ευρώ, καθόλου δεν ανησυχεί κυβέρνηση, τρόικα, ΕΕ ενώ εξαπολύουν βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μέρος της στρατηγικής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε συνεργασία με την ΕΕ είναι η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση του ελέγχου της κορυφής της πυρηνικής πυραμίδας και του πλεονεκτήματος του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, όπως καθαρά δηλώνουν οι ΗΠΑ και στο δήθεν νέο τους πυρηνικό δόγμα, όπου συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την απειλή του πρώτου πυρηνικού πλήγματος ενάντια σε χώρες και λαούς που αντιδρούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οι ΗΠΑ, παραβιάζοντας ακόμα και συμφωνίες που υπέγραψαν παλιότερα, διατηρούν ατομικές βόμβες σε χώρες της Ευρώπης.

Όπως και τότε έτσι και τώρα η απειλή μιας νέας μαζικής καταστροφής πλανιέται πάνω από τα κεφάλια όλων των χωρών που είναι ενάντια στα συμφέρονται ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η χρήση της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι αποτελούσε την πιο εκκωφαντική επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ και μέσον υπαγόρευσης των ιμπεριαλιστικών όρων στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης. Ήταν έκφραση ανοιχτής πρόκλησης, απειλής και εκβιασμού προς τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και προειδοποίησης προς τυχόν επίδοξους καπιταλιστικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ. Η ατομική βόμβα εντάσσονταν στη στρατηγική υπονόμευσης του σοσιαλιστικού συστήματος. Ήταν μέσον ψυχολογικού πολέμου και αποσταθεροποίησης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων τιμά τα θύματα των ατομικών βομβαρδισμών με τον αγώνα κατά της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης. Το φιλειρηνικό κίνημα δε σιωπά, δεν υποτάσσεται σε αυτούς που δολοφόνησαν και δολοφονούν αθώους ανθρώπους, μόνο και μόνο για τα συμφέροντά τους. Δε συμβιβάζεται με την ύπαρξη βομβών των ΗΠΑ στη χώρα μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την ύπαρξη ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα μας, και σε καμία άλλη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook