Αναλυτική ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με το προσωπικό, τις υποδομές και τον εξοπλισμό των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γουβών και Ρούβα που κλείνουν αιφνιδίως ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου, μετά την αιφνίδια απόφασή της να καταργηθούν 10 ΚΠΕ σε όλη τη χώρα.

Εισαγωγικά, ο Βουλευτής υπογραμμίζει στο έγγραφό του ότι «τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αποτελούν μια δομή του εκπαιδευτικού συστήματος που συμπληρώνουν – τόσο στο πεδίο όσο και στο εργαστήριο- την αίθουσα διδασκαλίας», ενώ «η αναγκαιότητα ύπαρξής τους στηρίζεται στο γεγονός ότι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση υλοποιείται και έξω από το σχολείο». Ωστόσο, αναφέρει ότι «με αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αναστέλλεται η λειτουργία 10 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και επιπλέον συγχωνεύεται η λειτουργία σε όσες περιφερειακές ενότητες λειτουργούσαν πάνω από ένα, σε ένα».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι «στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, τα τρία ΚΠΕ (Γουβών, Ρούβα και Αρχανών) συγχωνεύονται σε ένα» και πως «η απόφασή αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία αλλά και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (παράρτημα Κρήτης), καθώς υποβαθμίζεται η λειτουργία και των τριών κέντρων, με επόμενο βήμα την κατάργησή τους».

Σημειώνει μάλιστα ότι «τα δύο από αυτά τα κέντρα (Γουβών και Ρούβα) λειτουργούσαν επί δύο χρόνια, ενώ η οργάνωση, στέγαση, και ο εξοπλισμός τους είχε στοιχίσει αρκετά χρήματα στους Δήμους που ανήκαν», ενώ «το Υπουργείο διέθετε μόνο τους εκπαιδευτικούς, ενώ τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονταν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα». Ενδεικτικά αναφέρει ότι «το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρούβα είναι το μοναδικό που λειτουργεί στη Μεσσαρά (όπου κατοικεί το 40% των κατοίκων του νομού Ηρακλείου) και εκτός από την παρέμβασή του και ευαισθητοποίηση σε μια περιοχή με έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα (πυρκαγιές, υπερβόσκηση, ερημοποίηση, αφρικανοποίηση του κλίματος, ανάγκη διατήρησης των μοναδικών δασικών εκτάσεων κλπ), είχε μια επιπλέον ιδιαιτερότητα: ήταν σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού μέσω του ΚΠΕ σε ένα χρόνο λειτουργίας περίπου 1500 άτομα επισκέφτηκαν την περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά την αρμόδια Υπουργό «τι μέλλει γενέσθαι με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Κρήτη και ειδικότερα το νομό Ηρακλείου», καθώς και «ποια άλλα ΚΠΕ συγχωνεύονται», ενώ ζητά διευκρινήσεις σχετικά «με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει η συγχώνευση των τριών ΚΠΕ του νομού Ηρακλείου σε ένα», όπως και «τι θα γίνει με το προσωπικό, τις υποδομές και τον εξοπλισμό των Κέντρων που κλείνουν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook