Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ένοπλες δυνάμεις και άλλοι δημόσιοι φορείς της χώρας βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο ομάδας χάκερ η οποία φαίνεται να συνδέεται με τις ρωσικές αρχές.

Αυτό υποστηρίζει η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών (PST), η οποία ήταν κι αυτή στόχος του συγκεκριμένου «κύματος» κυβερνοεπιθέσεων.
 
Η PST κατονόμασε ως υπαίτιο την APT 29, η οποία κατηγορήθηκε πριν από λίγους μήνες και για απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές.
 
«Στόχος ήταν εννιά διαφορετικοί λογαριασμοί me-mail, τους οποίους προσπάθησαν να παραβιάσουν με την τεχνική του spear phishing», ανέφερε ο Arne Christian Haugstoyl, στέλεχος της υπηρεσίας, σε νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό.
 
Πρόσθεσε πως παραμένει αδιευκρίνιστος ο σκοπός της επιχείρησης, για την οποία η Νορβηγία ενημερώθηκε από σύμμαχο χώρα. Ωστόσο, περιέγραψε τους δράστες, την APT 29, ως μία ομάδα που διατηρεί σχέσεις με τις ρωσικές αρχές.
 
Μιλώντας στην εφημερίδα Verdens Gang, ο εκπρόσωπος Τύπου της PST Martin Bernsen σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες.
 
Εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών, την PST και τον στρατό, οι χάκερ προσπάθησαν να διεισδύσουν στην Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και στο κόμμα των Εργατικών, το οποίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
 
Αν και η Νορβηγία διατηρεί παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, από την εποχή της κρίσης στην Ουκρανία, υπάρχει ένταση ανάμεσα στα δύο κράτη. Ενδεικτικό είναι πως, την περασμένη Τετάρτη, η σκανδιναβική χώρα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της στον Ρώσο πρέσβη, υποστηρίζοντας πως ήταν αδικαιολόγητη η άρνηση της Ρωσίας να χορηγήσει βίζα σε δύο μέλη του κοινοβουλίου.
 
Η ρωσία απάντησε πως η κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση στη συμμετοχή της Νορβηγίας στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων μετά την κρίση στην Ουκρανία. Επίσης, η ρωσική κυβέρνηση αντέδρασε οργισμένα στην πρόσφατη ανάπτυξη 300 Αμερικανών στρατιωτών στο νορβηγικό έδαφος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook