Στο μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου και στις συνακόλουθες επιπτώσεις που αυτή έχει για την αστυνόμευση του νομού, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. της περιφέρειας Κρήτης αναμένει με «κομμένη» την ανάσα την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, όπως την είχε παρουσιάσει η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, στα τέλη του Σεπτέμβρη. Η εκκρεμότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μία γενικότερη αναμονή στις αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης καθώς ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, είναι η ενίσχυση του αποδυναμωμένου Επιτελείου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης έχει ενταθεί από την αρχή του 2017 με τη μετακίνηση δεκάδων αστυνομικών σε κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων εκτός Κρήτης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη συνολικότερη παραγωγή έργου καθώς οι αστυνομικοί αυτοί πρέπει να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους, κάτι που αλλάζει τον γενικότερο σχεδιασμό και αναγκάζει τους εναπομείναντες αστυνομικούς να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια πέραν των προβλεπομένων, ούτως ώστε να καλύψουν της ανάγκες αστυνόμευσης του νησιού.

Παράλληλα, το ζήτημα των κενών οργανικών θέσεων αστυνομικών δίχως σαφές χρονοδιάγραμμα κάλυψης αυτών, παραμένει. Ιδιαίτερα δε, εν όψει της τουριστικής περιόδου η οποία για την Κρήτη ξεκινά από την άνοιξη και τελειώνει το φθινόπωρο, το πρόβλημα της ελλείψεως προσωπικού λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες και σοβαρότερες διαστάσεις. Κατά την περίοδο αυτή οι ανάγκες περιφρούρησης «γιγαντώνονται» τη στιγμή που η Αστυνομική Διεύθυνση αδυνατεί να εφαρμόσει πρόγραμμα ενισχυμένων πεζών και μηχανοκίνητων περιπολίων.

Στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αστυνομικοί θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το πρόβλημα της καθαριότητας, το οποίο για περισσότερο από έναν χρόνο παραμένει αδιευθέτητο. Με αποτέλεσμα, οι αστυνομικοί να είναι αναγκασμένοι να εκτελούν και χρέη «καθαρίστριας» κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς ιδιαίτερα σε χώρους κράτησης και σωφρονιστικά καταστήματα, συχνά ανακύπτει το πρόβλημα εμφάνισης μεταδοτικών ασθενειών όπως ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδα, κλπ.

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο ποσοτικά όσο ποιοτικά. Επιπτώσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών οι οποίοι μέρα με τη μέρα αισθάνονται όλο και λιγότερο ασφαλείς και όλο και περισσότερο απαισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο νησί. Μια απαισιοδοξία η οποία επεκτείνεται και μετατρέπεται σε βαθύτατη έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς του.»

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.  Πόσοι αστυνομικοί διατίθενται για πεζές, πόσοι για μηχανοκίνητες περιπολίες και πόσοι για την περιφρούρηση καίριων σημείων του ν. Ηρακλείου;

2. Έως πότε θα αποστέλλονται αστυνομικοί από την Κρήτη στα κέντρα καταγραφής προσφύγων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου;

3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου εν όψει της τουριστικής περιόδου όταν οι ανάγκες για αστυνόμευση θα είναι ακόμα μεγαλύτερες;

4. Πότε θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook