Κοπή της πίτας, για το 2017, της Δημοτικής Παράταξης «Ηράκλειο Ανοιχτοί Ορίζοντες», παρουσία πλήθος κόσμου, εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δημάρχων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, φορέων και συλλόγων του Ηρακλείου.

Στο μήνυμά του, αμέσως μετά την κοπή της πίτας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ. Γιάννης Κουράκης, αφού ευχαρίστησε εγκάρδια  όλους τους παρευρισκόμενους, τόνισε:

« Πριν λίγες μέρες αφήσαμε πίσω μας το 2016.

 Ένα δίσεκτο, όπως λένε οι αστρολόγοι έτος, που ήλθε να επιβεβαιώσει στην πράξη την αρνητική παράδοση που συνοδεύει τα έτη αυτά.

Χωρίς να είμαστε προληπτικοί, δεν μπορούμε να  μην παραδεχτούμε, πως το  έτος που  μόλις πρόσφατα αποχαιρετίσαμε, επιβεβαίωσε με τον πιο έντονο  τρόπο,  την  αρνητική παράδοση που ακολουθεί τον όρο ”δίσεκτος”.

 Βλέπετε, όσο κι αν ανασκαλίσαμε τους μήνες και τις 366 μέρες του 2016 δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε πουθενά ενέργειες ή γεγονότα που να  ανατρέπουν αυτήν την παράδοση.

 Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο τοπικό ή το γειτονικό μας περιβάλλον, αλλά και στο διεθνές.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΔΙΟ

 Στο διεθνές πεδίο, τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2016, είναι πολλά και μάλιστα, ορισμένα, πρωτόγνωρα.

 Πρώτα – πρώτα, η συνεχιζόμενη σφαγή στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες προσφυγικές ροές που, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, παραμένουν αμείωτες.

 Η έξαρση της τρομοκρατίας και τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα ακόμα και στους πιο αυστηρά προστατευόμενους στόχους και, βέβαια, οι πέρα από κάθε πρόβλεψη πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική. 

 Από το Brexit και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, μέχρι την ενίσχυση του Ευρωσκεπτικισμού και την άνοδο ριζοσπαστικών κινημάτων ακροδεξιάς ιδεολογίας.

  Η ίδια κατάσταση  και στον εγγύς γειτονικό μας περίγυρο, την Τουρκία συγκεκριμένα, όπου ύστερα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, ένας απρόβλεπτος – γι ` αυτό και πιο επικίνδυνος- Ερντογάν, ”χτίζει” μεθοδικά ένα προσωποπαγές και αυταρχικό καθεστώς, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις δυτικού τύπου Δημοκρατίες και δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις, ούτε στις μεταξύ μας διαφορές, ούτε στο θέμα της Κύπρου.

 ΕΛΛΑΔΑ

 Αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις είναι επόμενο να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση της χώρας μας, που αποδυναμωμένη από τον  έβδομο χρόνο  της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των διαδοχικών μνημονίων, δεν βλέπει ακόμα πουθενά  στον ορίζοντα σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης.

 Αντίθετα, το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, η εξάντληση  κάθε επιχειρηματικού δυναμισμού, η καταστροφική ανεργία, και η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, φτωχοποιούν όλο και περισσότερο την ελληνική κοινωνία και  αναγκάζουν το πιο δυναμικό τμήμα του ενεργού πληθυσμού  της, να αναζητά  λύσεις  έξω από τα σύνορα της χώρας,  με ότι αυτό συνεπάγεται,  και πάντα βέβαια, με υπαρκτό τον κίνδυνο  να ξεσπάσει κάθε στιγμή ένα προσφυγικό ”τσουνάμι”, λόγω Ερντογάν, με ανυπολόγιστες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τη χώρα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

 Σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες πολιτικοοικονομικές συνθήκες ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβάλλει περισσότερο καίριος από ποτέ.

 Όχι μόνο γιατί είναι η πλησιέστερη προς τον δημότη αρχή, αλλά και γιατί, με τις κοινωνικές δομές της, έχει γνώση των εξειδικευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ακόμα –χάρη σ’ αυτές- τη δυνατότητα να επεμβαίνει ανακουφιστικά, όπου υφίσταται άμεση ανάγκη.

 Στις σημερινές συνθήκες κρίσης με άλλα λόγια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να μην περιορίζει το ρόλο της μόνο σε δράσεις  βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, όπως  είναι ο θεσμικός της ρόλος, αλλά να υπερβαίνει το ρόλο αυτό με δυναμικές παρεμβάσεις  σε τομείς όπως η ανάπτυξη, η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός  κλπ, υλοποιώντας  έργα και δράσεις που αμβλύνουν την οξύτητα των προβλημάτων.

 Η Δημοτική μας Παράταξη, έχει συνειδητοποιήσει πλήρως αυτή την ιδιαιτερότητα των  συνθηκών και την αλλαγή των προτεραιοτήτων της κοινωνίας στο περιβάλλον  κρίσης που βιώνουμε και θα ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και με επάρκεια στο θεσμικό της ρόλο, θέτοντας κορυφαίο στόχο την πολλαπλή ενίσχυση  των πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

 Κατεύθυνση, προς την οποία δεν βλέπουμε να κινείται  η Δημοτική Αρχή, η οποία, μόλις πέρυσι, όχι μόνο αύξησε υπερβολικά  τα δημοτικά τέλη, αλλά και δεν προχωρά στη δρομολόγηση μελετών και έργων, ώστε να  βελτιωθούν οι συνθήκες απασχόλησης και ανάπτυξης που έχει  ανάγκη το τοπικό τεχνικό – εργατικό δυναμικό.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το έργο ανάπλασης  του  ” σταυρού της πόλης” (ανάπλαση των οδών Δικαιοσύνης, Έβανς, Ίδης, 1821 κλπ) που παραδώσαμε απολύτως ώριμο και δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί.

Ένα έργο που βέβαια πρέπει να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και όχι από δάνεια.

 Σήμερα όμως, εμείς, η παράταξη μας, οι ”Ανοιχτοί Ορίζοντες” δε συγκεντρωθήκαμε εδώ για να κάνουμε κριτική στη Δημοτική αρχή και πολύ περισσότερο να λαϊκίσουμε.

 Συγκεντρωθήκαμε, για να βεβαιώσουμε τους Ηρακλειώτες ότι είμαστε  παρόντες και εξακολουθούμε να παραμένουμε δίπλα τους με οποιεσδήποτε συνθήκες.

Πάντα Δυναμικά με Συνέπεια και Αποφασιστικότητα, πάντα με Προτάσεις και λύσεις, πάντα  με Σχέδιο και Προοπτική.

Ελπιδοφόρο, Ειρηνικό και Δημιουργικό το 2017.

Καλή χρονιά.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook