Νέα έρευνα από την Ολλανδία αναφέρει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μακροβιότητα, αναφέρει το iatronet.gr.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μάαστριχ, παρακολούθησαν 120.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 69 ετών. Μελετήθηκαν οι επιδόσεις τους σε 4 παράγοντες που φαίνεται πως επηρεάζουν τη θνησιμότητα. Το κάπνισμα, την άσκηση, το σωματικό βάρος και τις διατροφικές συνήθειες.

Άντρες που απέφευγαν το κάπνισμα, ασκούνταν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, απέφευγαν την παχυσαρκία και ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή έζησαν περίπου 8,5 χρόνια περισσότερο κατά μέσον όρο σε σχέση με άντρες που δεν ακολουθούσαν τα παραπάνω.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είχε ακόμα μεγαλύτερη επίδραση στη μακροβιότητα των γυναικών. Κατά μέσον όρο όσες πληρούσαν τα 4 κριτήρια έζησαν 15 χρόνια περισσότερο σε σχέση με γυναίκες που δεν πληρούσαν κανένα.

Ο ερευνητής Piet van den Brandt, εξέφρασε την έκπληξή του σχετικά με το μέγεθος της επίδρασης, καθώς και με το μέγεθος της διαφοράς ανάμεσα στα 2 φύλα.

Ο Van den Brandt δεν είναι σίγουρος γιατί ο υγιεινός τρόπος ζωής των γυναικών τις οδηγεί σε τόσο μεγάλη μακροβιότητα σε σχέση με τους άντρες. Μια πιθανή εξήγηση είναι οι ορμονικές διαφορές.

Η έρευνα δημοσιεύεται σε χρόνο όπου ερευνητές της μακροβιότητας εστιάζουν περισσότερο στο ρόλο της κληρονομικότητας, δήλωσε ο ερευνητής, αλλά δεν διαγράφει τους 4 παράγοντες. Φαίνονται, πρόσθεσε, αρκετά σημαντικοί για τη μακροβιότητα και την υγιή γήρανση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of clinical nutrition’.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook