Ο δήμος της Νέας Υόρκης έθεσε χθες σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δράσης που έχει ως στόχο να κλείσει το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ των ισπανόφωνων και των μαύρων νέων, από τη μία πλευρά, και των λευκών συνομηλίκων τους από την άλλη, μετά την αποκάλυψη μιας μελέτης που ρίχνει φως στις ανισότητες όσον αφορά στην ανεργία, τη φτώχεια και την εγκληματικότητα.

Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 127 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια, θα επικεντρωθεί κυρίως στην επανένταξη στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση περίπου 30.000 νέων οι οποίοι έχουν αποφυλακιστεί υπό όρους.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαύροι και ισπανόφωνοι.

"Είναι η πρώτη φορά που η Νέα Υόρκη ή οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ συγκεντρώνει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της με σκοπό να βελτιωθούν οι προοπτικές των νεαρών μαύρων και των ισπανόφωνων", υπογράμμισε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν οι δημοτικές υπηρεσίες, το ποσοστό των φτωχών νεαρών μαύρων και ισπανόφωνων ηλικίας 18-24 ετών είναι κατά 50% μεγαλύτερο από αυτό των λευκών και των ασιατών.

Το ποσοστό της ανεργίας είναι 60% μεγαλύτερο ενώ το 90% των δραστών και των θυμάτων δολοφονιών και μαύροι και ισπανόφωνοι.

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο ίδιος ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ -- μέσω του ιδρύματός του Bloomberg Philanthropies -- θα συμβάλλουν στο πρόγραμμα με το ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας ενώ ο δήμος θα καταβάλει το υπόλοιπο ποσό.