Συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών σημάδεψαν σήμερα στο Σαντιάγο άλλη μια φοιτητική κινητοποίηση, την όγδοη μέσα σε διάστημα τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέλυσαν πολλές συνοικίες της χιλιανής πρωτεύουσας.

Δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με εγχώρια μέσα ενημέρωσης, σε διάφορα σημεία της πόλης.

Οι φοιτητές είχαν αποκλείσει δεκατρείς κεντρικούς δρόμους βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να τους διαλύσουν.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ζητούν να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση για τη δημόσια και την ανώτατη παιδεία, είχαν ανακοινώσει ότι σήμερα επρόκειτο να γίνουν δύο διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση πάντως δεν είχε δώσει άδεια για καμία από τις δύο.

\”Υπάρχει ένα όριο και το έχουν ξεπεράσει. Οι φοιτητές δεν είναι ιδιοκτήτες των δρόμων\”, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Cooperativa ο νέος υπουργός Παιδείας της Χιλής, Φελίπε Μπούλνες, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

Λόγω της κατάστασης αυτής ο προηγούμενος υπουργός παραιτήθηκε τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κοινωνική κρίση αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Μάρτιο του 2010, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια για το εκπαιδευτικό σύστημα των \”δύο ταχυτήτων\” όπου εκατοντάδες χιλιάδες νέοι χρεώνονται για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

Οι φοιτητές απέρριψαν την Τρίτη μια πρόταση της κυβέρνησης που αφορούσε την αύξηση του αριθμού των υποτροφιών και τη χορήγηση πιο ευνοϊκών δανείων στους φοιτητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook