Για τα στοιχειώδη αγαθά που δικαιούται κάθε άνθρωπος, έγινε σήμερα το πρωί σύσκεψη ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ελευθερία Αλιφιεράκη, εκπροσώπων Ρομά καθώς και την δικηγόρο του σωματείου τους.

Οι Ρομά ζήτησαν την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ε.Ε, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, για επιδότηση ενοικίου. Η επιδότηση αφορά 300 άτομα από 40 οικογένειες που βρίσκονται στα Χανιά.

Το θέμα της στέγασης όπως τόνισαν οι Ρομά είναι πολύ σημαντικό καθώς απειλούνται μέχρι και με έξωση από τα σπίτια τους πολλοί από αυτούς.

Στη σύσκεψη οι Ρομά τόνισαν ότι αυτή την φορά τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις αλλιώς θα προβούν σε κινητοποιήσεις καθώς η κατάσταση των συνθηκών διαβίωσης τους έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ανέφερε ότι μαζί με τον Δήμο Χανίων θα καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο και να διεκδικούν τα χρήματα για την ενοικίαση κατοικιών για 3 χρόνια.

Ο κύριος Τσέλιος Κωνσταντίνος, Γ.Γ του συλλόγου Ρωμά και έμπορος στο επάγγελμα , ανέφερε:

“Μιλάω εκ μέρους του Δ.Σ. Αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες κατώτερης κατηγορίας .Εμείς προσδοκούμε να επιλύσουμε κάποια προβλήματα. Μας λένε ναι σε όλα χωρίς να υπάρχει ουδέ μια εξέλιξη. 

Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο καταυλισμοί στα Χανιά, στα Νεροκούρου δεν έχουν ούτε ρεύμα ούτε νερό! O καταυλισμός στα Νεροκούρου έχει πρόβλημα, καθώς ο ενοικιαστής τους κάνει έξωση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικό χώρο ενώ στον καταυλισμό της Σούδας δεν υπάρχει ούτε καν ρεύμα εδω και έξι μήνες.

Ακόμη υπάρχει πρόβλημα με άτομα Ρομά που νοικιάζουν κατοικίες και δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τα σπίτια και να πηγαίνουν σε κάποιο καταυλισμό.

Ο κ.Τσέλιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν και πάλι “ειρηνικά” και να ακούσει  και πάλι υποσχέσεις από τους αρμόδιους φορείς αλλά “θα στήσω έξω από την περιφέρεια το τσαντίρι μου, γιατί δεν έχω άλλη δυνατότητα. Οι αρμόδιοι να γνωρίζουν οτι εμείς δεν ενοχλήσαμε ποτέ κανένα πολίτη και είμαστε περήφανοι για αυτό, παρόλο που τα βγάζουμε με δυσκολία πέρα. Συντηρούμε οικονομικά κάποιες οικογένειες για να διαφυλάξουμε αυτή την ειρήνη.”

“Συγκεκριμένα ζητάμε να μπούμε στα προγράμματα της Ε.Ε. Να μπούμε σε μια διαδικασία που να απορροφήσουμε αυτά τα προγράμματα που υπάρχουν για εμάς. Οτι ακριβώς δηλαδή εφαρμόζεται και σε άλλους δήμους της χώρας όπως του Χαλανδρίου.”

Η κ. Αλιφιεράκη τόνισε “Σαν δήμος γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές τον καταυλισμό και προσπαθούμε από κοινού να βρούμε κάποια λύση. Η κ. Φωτίου πρόσφατα προέβη στη σύσταση μιας ειδική γραμματείας που θα έχει σκοπό την επίλυση προβλημάτων των Ρομά. Δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει την δημιουργία καταυλισμών και αυτό είναι και το βασικό ζητούμενο των Ρομά.

Συνεχίζοντας η κ.Αλιφιεράκη ανέφερε ” Σε ένα δίμηνο πιστεύουμε θα έχει ολοκληρωθεί το παράρτημα του κέντρου κοινότητας Ρομά στη Σούδα. Εκεί θα υπάρχει διαμεσολαβητής από το σύλλογο του Ρομά και ευελπιστούμε οτι αυτό θα οδηγήσει στην επιλύσει μιας σειράς προβλημάτων’

Από την μεριά του ο κ.Βουλγαράκης πρόσθεσε  “Πλέον είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε μια πρόταση από κοινού με τον δήμο Χανίων να την υποβάλλουμε στην ειδική γραμματεία για να δούμε αν έχει αποτελέσματα. Αυτό που προτείναμε είναι η συνεργασία με όλους και την δικηγόρο του σωματείου τους, ωστε να λύσουμε το στεγαστικό πρόβλημα των Ρομά. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook