Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» πρόκειται να αποσυρθεί την προσεχή εβδομάδα από την αποστολή της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και της προστασίας των αμάχων στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ στην περιφερειακή εφημερίδα Var Matin.

 Δεν είναι σαφές εάν μετά τη συντήρηση το αεροπλανοφόρο θα επιστρέψει στην αποστολή, πάντως το Παρίσι τονίζει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί η ένταση των γαλλικών επιχειρήσεων στη Λιβύη -όπου το Παρίσι είχε εξ αρχής ηγετικό ρόλο.

Η Γαλλία θα μεταφέρει τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου Rafale από το αεροπλανοφόρο -το οποίο είναι αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών της Κορσικής- στη βάση του NATO στη Σικελία, προς το παρόν.

Ο Ζεράρ Λονγκέ δεν διευκρίνισε εάν το «Σαρλ ντε Γκολ» θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στην αποστολή μετά τις εργασίες συντήρησης.

«Είμαστε σε μια διαδικασία αναδιάταξης των πόρων μας, ώστε να υποστηρίξουμε την αποστολή του NATO ως το τέλος» είπε ο Λονγκέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται την Πέμπτη.

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με 1.900 άνδρες πλήρωμα, το οποίο συμβάλλει στις επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη από τον Μάρτιο και βρισκόταν στη θάλασσα για αρκετούς μήνες πριν από αυτό, θα παραμείνει σε υπηρεσία έως τις 10 Αυγούστου και θα ελλιμενιστεί στην Τουλόν την 15η Αυγούστου για τεχνικούς ελέγχους, εργασίες και για να αναπαυθεί το πλήρωμά του.

Ο Λονγκέ, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα πριν από την επίσκεψή του σε μια ναυτική βάση στις ακτές της Γαλλίας στην Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα, επανέλαβε ότι δεν θα μειωθεί η ένταση των γαλλικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, όπου το Παρίσι είχε από την αρχή ηγετικό ρόλο.

«Ο Καντάφι δεν πρέπει να περιμένει ότι θα υπάρξει ανάπαυλα» στους βομβαρδισμούς, τόνισε ο Λονγκέ. «Η Γαλλία, που διεξάγει το εν τέταρτο των πτήσεων και το ένα τρίτο των αεροπορικών επιδρομών, θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στο ίδιο επίπεδο» σημείωσε..

Γαλλία και Βρετανία επωμίζονται την μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά το κόστος της επιχείρησης του NATO, η οποία στοιχίζει στη Γαλλία 1,2 εκατ. ευρώ την ημέρα, κατά εκτιμήσεις.