Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου υποδέχτηκε στο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας πριν λίγες μέρες «σε μια μαραθώνια και γόνιμη συνάντηση 60 πολιτιστικούς φορείς από τις τέσσερις γωνιές της χώρας, οι οποίοι διοργανώνουν θερινά φεστιβάλ αλλά και εκδηλώσεις όλον τον υπόλοιπο χρόνο» , όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τα΄ύπου του Υπουργείου.

Η υπουργός χαιρέτισε τη σχετική πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Κοντά του και την Βίκυ Μαραγκοπούλου, τέως καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την Κέλλυ Διαπούλη καλλιτεχνική διευθύντρια του εορτασμού της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 και τον Σταύρο Μπένο, πρόεδρο της εταιρείας «Διάζωμα», που έκαναν τις βασικές εισηγήσεις πριν πάρουν το λόγο με τις προτάσεις τους οι συμμετέχοντες σε αυτό το φεστιβαλικό εργαστήρι.

Συνολικά το «παρών» έδωσαν περισσότεροι από 100 διευθυντές και οργανωτές θερινών φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής κυρίως, εκπρόσωποι δήμων, έφοροι αρχαιοτήτων κ.ά. από την Ορεστιάδα ως το Ρέθυμνο και από τη Σκόπελο ως τον Ασπρόπυργο. Τη συζήτηση συντόνιζε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της υπουργού, Βαγγέλης Πολίτης.

Το Δήμο Ρεθύμνης εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη,   παραδίδοντας υπόμνημα με  τον χάρτη των φεστιβάλ και των πολιτιστικών δράσεων στο Δήμο, τη φιλοσοφία και τους στόχους του κάθε φεστιβάλ, παρουσίασε δε  στη συνάντηση  τον τρόπο διοργάνωσής τους. Τόνισε την ανάγκη κοινής πλατφόρμας με βάση την οποία τα Φεστιβάλ απ’ όλη την Ελλάδα θα γνωρίζονται, θα ανταλλάσσουν καλές πρακτικές, εμπειρίες και θα μπορούν να προχωρούν σε συνέργιες.

Η θέσπιση των προπομπών ως τρόπος άμεσης προβολής των Φεστιβάλ στο κοινό καθώς και άλλες πρακτικές όπως :

-επικοινωνία με πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας του Δήμου
-συμμετοχή επιχειρηματικών φορέων του τόπου αλλά και εθελοντών 
-συνεργασίες με τις γείτονες πόλεις της Κρήτης, με πόλεις της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού κ.α.
 ήταν κάποια από τα σημεία – προτάσεις που είχε να καταθέσει  το Ρέθυμνο στους ομόλογούς του Δήμους αλλά και σε άλλους φορείς που προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις πολιτιστικές τους δράσεις.

Παρόμοιες εισηγήσεις με απόψεις και εμπειρίες ακούστηκαν πολλές στη διάρκεια των 5 ωρών που διήρκεσε η συνάντηση. Αρκετές από τις πρακτικές των Δήμων θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε άλλη κλίμακα από το Υπουργείο προς την ελληνική περιφέρεια, αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες.

Η κ. Μπιρλιράκη τόνισε όπως  και πολλοί άλλοι, την ανάγκη επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και συνεχούς ενημέρωσης του μόνιμου προσωπικού των Δήμων και των Οργανισμών που ασχολούνται με τις πολιτιστικές δράσεις, ώστε να συνεχίζεται απερίσπαστα η κάθε διοργάνωση  να μην ανακόπτεται η ροή τους  από τις αλλαγές του αιρετού δυναμικού.
Ιδιαίτερη αίσθηση στους οικοδεσπότες και όλο το ακροατήριο προκάλεσε η αναφορά της Αντιδημάρχου στην Πολυπολιτισμική Γιορτή Φιλίας που διοργανώνει ο Δήμος μας με συνδιοργάνωση των αλλοδαπών πολιτών του , για την οποία υπήρξαν πολλές ερωτήσεις.

Ο υπεύθυνος τομεάρχης για τα Φεστιβάλ του Υπουργείου Πολιτισμού κος Γιάννης Ανδρέου ανέφερε στην εισήγησή του ότι το γραφείο Πολιτισμού στο Ρέθυμνο ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και παρέδωσαν στοιχεία συμβάλλοντας στην έναρξη της προσπάθειας για το δίκτυο Φεστιβάλ Ελλάδας. Ήδη έχει υλοποιηθεί το 1ο μέρος, είπε με κατασκευή ιστοσελίδας  : festival.culture.gr, όπου μπορεί να ενημερωθεί το κοινό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook