Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά μεταξύ άλλων σε συνταξιοδοτικά θέματα, στην προώθηση του τουρισμού, φορολογικές διατάξεις και την ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων. Στο νομοσχέδιο σύμφωνα με το in.gr, συμπεριελήφθησαν και τροπολογίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η πολυσέλιδη που αφορά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και η τροπολογία περικοπής των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, της αποδοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτυχαν ουσιαστικά, εκείνες που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα, (παρότι αρκετές υπήρξαν οι διαμαρτυρίες για περιορισμό των ρυθμίσεων για την τουριστική κατοικία, στα καταλύματα πέντε αστέρων), ορισμένες από τις οποίες ψήφισε και ο ΛΑΟΣ.

Η 153σέλιδη τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, συνάντησε μονάχα την συμφωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πλην εκείνης του βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρίγου.

Ο κ. Βαρβαρίγος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απολύσεις του «πλεονάζοντος προσωπικού», δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να γίνω κανίβαλος εργαζομένων και με την ψήφο μου να οδηγήσω εργαζομένους στον καιάδα της ανεργίας, για λόγους δημοσιονομικού κόστους», καθώς μάλιστα, «λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν τα αναζητήσαμε εκεί που υπάρχουν».

Την αντίθεσή του και σε ρύθμιση που αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, δηλώνοντας πως την καταψηφίζει. Η επίμαχη ρύθμιση, καταργεί τις προθεσμίες έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων, με τις οποίες θα ρυθμιζόταν η αγορά ιατρικών υπηρεσιών.

«Πιστεύω πως πίσω από τις δεκατρείς λέξεις της παραγράφου, καραδοκούν μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της υγείας, τα οποία περιμένουν αυτή τη διάταξη» ανέφερε ο βουλευτής. Σημειώνεται πως την εναντίωση στην ίδια διάταξη, εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Αθ.Λεβέντης.

Η ΝΔ, παρότι δήλωσε πως συμφωνεί από θέση αρχής στην συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, δεν υπερψήφισε την τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων.

«Είμαστε υπέρ του μικρότερου κράτους» δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος, Θ.Καράογλου. «Τον Μάιο του 2009, είχαμε καταθέσει σχέδιο για κατάργηση 250 οργανισμών. Καταψηφίζουμε γιατί δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία, γιατί όλα έγιναν χωρίς διάλογο, πρόχειρα, ισοπεδωτικά. Και γιατί παραχωρείται υπερεξουσία, ενδεχομένως αντισυνταγματική, στον υπουργό Οικονομικών να αποφασίζει για τις συγχωνεύσεις και για την τύχη των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων οργανισμών» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρατήρησε μεταξύ άλλων, πως «η τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών, δεν είναι αποσπασματική ενέργεια. Είναι προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης του αστικού κράτους, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου».

Ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), εξέφρασε μεταξύ άλλων τη δυσφορία του για τον τρόπο μείωσης των επιδομάτων του Δημοσίου: «Σε αυτή τη ρύθμιση, υπάρχει και μια ρουσφετολογική διαδικασία, όπου δεν έγινε και κανένας υπολογισμός». «Ένας που παίρνει επίδομα 600 ευρώ του κόβουν το 10% και ένας που παίρνει 150 του κόβoυν το 50%. Άμα, μπορείτε εσείς να βρείτε λογική σε αυτήν την ιστορία, πείτε μας και εμάς» ανέφερε.

Σκληρή κριτική επεφύλαξε στο νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του Δ.Παπαδημούλης, έκανε λόγο για «καταργήσεις οργανισμών, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία διαδικασία, χωρίς να δίνεται καμία απάντηση για το τι θα γίνει αυτός ο κόσμος ο οποίος μπαίνει στην πρέσα αυτών των ανακατατάξεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook