Την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων και έργων για την λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης, μέχρι την λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι ζήτησε ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου  με ερώτηση του, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προς το Υπουργείο Υποδομών .

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του είπε :

«O Τουρισμός συνεισφέρει πλέον περίπου το ¼ του ΑΕΠ της Ελλάδας και κοντά στο 20% της απασχόλησης άμεσα ή έμμεσα.

Η Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας μας, τα στοιχεία αυτό επιβεβαιώνουν.

Βέβαια η Κυβέρνηση αυτό φαίνεται ότι αυτό δεν το αναγνωρίζει αφού με το σημερινό νομοσχέδιο του Υπ.Παιδείας ιδρύει δύο τμήματα τουρισμού αλλά κανένα στην Κρήτη παρότι υπάρχει απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όμως αυτά θα τεθούν στη  συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής και επανέρχομαι στην ερώτηση.

Οι πύλες εισόδου και εξόδου των τουριστών οφείλουν να είναι σύγχρονοι και να εξυπηρετούν άψογα τις ανάγκες του τουρισμού.

Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζονται.

Το αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» του Ηράκλειου Κρήτης είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα και χρειάζεται λειτουργική αναβάθμιση.

Απαιτούνται συμπληρωματικά έργα που εδώ και πολύ καιρό αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, χωρίς ωστόσο να έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση τους.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υποδομών, το φθινόπωρο του 2014, επί θητείας Μ. Χρυσοχοΐδη μελέτησε τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο, προκειμένου αυτό να καταστεί λειτουργικό για όσα χρόνια χρειαστούν μέχρι να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο. Μάλιστα κατάρτησε και προσχέδιο.

Το 2015 πέρασε άπρακτο και το καλοκαίρι 2016 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, με εκπροσώπους από την Περιφέρεια και τον Δήμο, τους εργαζομένους, τουριστικούς πράκτορες κλπ για να δρομολογηθούν επιτέλους οι παρεμβάσεις αναβάθμισης του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Αν και έχουν τεθεί τα θέματα τόσο από τις υπηρεσίες του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης ,όσο και από τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης,  η Κυβέρνηση δεν έχει προβεί  σε καμία χειροπιαστή ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή.

Με την υπ΄αριθμ.  7099/19-07-2016 ερώτηση μου, σας έθετα ενδελεχώς τα θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση του αεροδρομίου Ηρακλείου και με την απάντηση του το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μεταξύ άλλων, με ενημερώνει πως:

α)Για την ανατολική επέκταση του αεροσταθμού στον ΚΑΗΚ, αν και έχει εκπονηθεί η οριστική μελέτη και εκπονείται η μελέτη εφαρμογής του έργου εκκρεμεί η έγκριση δαπάνης.

β)Για την βόρεια επέκταση και αναδιαρρύθμιση αιθουσών αναχωρήσεων υπάρχοντος κτιρίου αεροσταθμού αναμένεται η υποβολή τροποποιητικής πρότασης από τα ΚΑΕ

γ)Για τα 40 στρέμματα που πρέπει να παραχωρήσει η Πολεμική αεροπορία για να γίνουν τα έργα επέκτασης(παράκαμψη Ικάρου) κλπ δεν έχει προχωρήσει το Υπ.Άμυνας στην παραχώρηση των 43 στρεμμάτων.

Επειδή λοιπόν, ο κ.Δέδες και ο κ.Τσίπρας που επισκέφθηκαν την Κρήτη μας είπαν περίπου τα ίδια παρακαλούμε σήμερα να μας πείτε συγκεκριμένα σε ποιες άμεσες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία υποστηρικτικά έργα στο αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» Ηρακλείου Κρήτης μέχρι να γίνει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι;

Ο Υπουργός στην απάντηση του αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν τα έργα που ζήτησε ο Βουλευτής αλλά:

Α)Για τα έργα «Ανατολική επέκταση του αεροσταθμού του ΚΑΗΚ» για την εξυπηρέτηση των επιβατών της κρουαζιέρας επέρριψε τις ευθύνες στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου που καθυστερεί τις μελέτες, ενώ δεσμεύτηκε για την πίστωση μόλις αυτές παραδοθούν.

Β)Για τα έργα αναδιαρρύθμισης των αιθουσών αναχωρήσεων επέμεινε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στα ΚΑΕ από τα οποία περιμένουν τις τελικές μελέτες και το οριστικοποιημένο χρονοδιάγραμμα.

Γ)Για την επέκταση του περιβάλλοντος χώρου του αεροδρομίου και την αναδιάταξη των οδών είπε ότι η παραχώρηση από το Υπουργείο άμυνας έχει γίνει (πλην όμως όπως του επεσήμανε ο Βουλευτής αυτή αφορούσε 260 τ.μ και όχι τα 43 στρέμματα για τα οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει δώσει καμία απάντηση.

Ο κ.Κεγκέρογλου στη δευτερολογία του επεσήμανε ότι υπάρχει κωλυσιεργία έως αδιαφορία και θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να δοθούν οδηγίες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Για το θέμα της παραχώρησής 43 στρεμμάτων οφείλει ο κ.Σπίρτζης να ζητήσει από τον κ.Καμμένο την άμεση παραχώρηση τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook