Την τελευταία τετραετία 510 γιατροί, 45 οδοντίατροι και 75 νοσηλευτές έφυγαν στο εξωτερικό – Πολλά τα κενά ακόμη και σε βασικές ειδικότητες στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο αποτυπώνεται η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό από τα στοιχεία της Διέυθυνσης Δημόσιας Υγείας στο Ηράκλειο που δείχνουν τον αριθμό των γιατρών αλλά και των νοσηλευτών που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο την τελευταία 5ετία, από το 2012 ως και το τέλος του 2016 είχαν ζητήσει από τη διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφέρειας Κρήτης μόνο στο Ηράκλειο πιστοποιητικό υφιστάμενης επαγγελματικής κατάστασης 510 γιατροί, 45 οδοντίατροι και 75 νοσηλευτές. Το πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο για τους επαγγελματίες υγείας για να μπορέσουν να κάνουν την εγγραφή τους σε ιατρικό σύλλογο του εξωτερικού άρα και να δουλέψουν.

Όπως ανέφερε στο Flashnews ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καμπάνης, οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και η συντριπτική πλειοψηφία γιατρών και νοσηλευτών έχουν ζητήσει το πιστοποιητικό προκειμένου να εργαστούν σε Αγγλία και Γερμανία. Περίπου το 90% των γιατρών καταλήγει σε αυτές τις δύο χώρες και οι υπόλοιποι σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ως επακόλουθο της φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό είναι το γεγονός πως η λίστα με τις θέσεις γιατρών για ειδικότητες στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου έχει έναν τεράστιο αριθμό κενών θέσεων ακόμα και σε ειδικότητες που θεωρούνταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια απλησίαστες. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και το 2010 η λίστα αναμονής για την απόκτηση ειδικότητας στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου στο ΠΑΓΝΗ κατά πρώτο λόγο αλλά και στο Βενιζέλειο ήταν τεράστια και ένας νέος γιατρός μπορεί να περίμενε μέχρι και 5 χρόνια πλέον κενές θέσεις αγγίζουν τις 100!!!!

Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου υπάρχουν 49 κενές θέσεις για την απόκτηση ειδικότητας με τα μεγαλύτερα κενά στην Ιατρική Βιοπαθολογία(μικροβιολόγος) 9, στην αναισθησιολογία 9, στην ακτινοδιαγκωστική 4 και στην ουρολογία 4.

Αντίστοιχα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο υπάρχουν 45 κενές θέσεις για την απόκτηση ειδικότητας με τα μεγαλύτερα κενά στην Ορθοπεδική 9 στην Ιατρική Βιοπαθολογία 9 στην Ακτινοδιαγνωστική 8 και στην Γενική Ιατρική και την Πνευμονολογία από 4 θέσεις.

Το γεγονός πως υπάρχουν κενές θέσεις ακόμα και σε ειδικότητες της γενικής ιατρικής ή της ουρολογίας ή της μαιευτικής δείχνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν τεράστια κενά σε βασικές ειδικότητες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook