Χάος, απίστευτη ταλαιπωρία, ουρές και άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο σαν μπαλάκι επικρατεί και στα Χανιά από όσους πηγαίνουν στην υπηρεσία του δήμου Χανίων ή τα ΚΕΠ για να αιτηθούν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Η ουρά καθημερινά έξω από τη υπηρεσία του δήμου είναι τεράστια και οι ώρες αναμονής ατελείωτες ενώ και στα ΚΕΠ τόσο σε αυτό που βρίσκεται στον δήμο όσο και σε αυτό που βρίσκεται στην αντιπεριφέρεια ο κόσμος συρρέει για να κάνει αίτηση για το εισόδημα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο αριθμός των πολιτών που συνωστίζονται κατά δεκάδες περιμένοντας να εξυπηρετηθούν από τους λίγους υπαλλήλους περιμένοντας ώρες μια και η διαδικασία για την αίτηση απαιτεί χρόνο, το πρόβλημα είναι και στο απόλυτο αλαλούμ που επικρατεί από άποψη ενημέρωσης με αποτέλεσμα άνθρωποι να περιμένου σε λάθος υπηρεσίες, να τους στέλνουν σε λάθος υπηρεσίες και να γίνονται “μπαλάκι”

Ουρές και εκνευρισμός στην υπηρεσία του δήμου στα Χανιά

Στην υπηρεσία του δήμου που έχει και την κύρια αρμοδιότητα για τις αιτήσεις, οι ουρές καθημερινά είναι ατελείωτες. Ειδικά σήμερα άνθρωποι περίμεναν ακόμα και στο κρύο και τη βροχή μέχρι  να μπουν στο γραφείο και να εξυπηρετηθούν από το λίγο προσωπικό που καλείται να φέρει εις πέρας μεγάλο όγκο δουλειάς.

Γυναίκα όπως είπαν στο Flashnews.gr αναγκάστηκε να υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία 4 φορές μέχρι πλέον αποκαμωμένη να τα παρατήσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Flashnews.gr υπήρξαν παράπονα για υπάλληλο που κάνει “ξεσκαρτάρισμα” στην ουρά προκειμένου να μειωθεί ο όγκος, και στέλνει στα ΚΕΠ περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε τελικά να στείλει αφού η περίπτωσή τους βάσει της οικογενειακής τους κατάστασης μπορούσε να εξυπηρετηθεί μόνο από την υπηρεσία του δήμου (*δείτε παρακάτω). Το αποτέλεσμα είναι να τους ξαναστέλνουν από τα ΚΕΠ στον δήμο αφού τα ΚΕΠ δεν έχουν το σύστημα και την αρμοδιότητα να αναλάβουν συγκεκριμένες περιπτώσεις δικαιούχων.

Χαμός και στα ΚΕΠ

Λόγω έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών αλλά και λόγω στρεβλής πληροφόρησής τους από περιπτώσεις υπαλλήλων, όπως αναφέραμε παραπάνω, πολλοί δικαιούχοι απευθύνονται στα ΚΕΠ για να αιτηθούν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Όμως δεν γνωρίζουν ότι το σύστημα των ΚΕΠ μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων και συγκεκριμένα όσους δεν χρειάζεται να καταθέσουν δικαιολογητικά. 

Έτσι καθημερινά στα ΚΕΠ των Χανίων απευθύνονται πάνω από 100 άνθρωποι εκ των οποίων τα 2/3 τουλάχιστον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την υπηρεσία καθώς ανήκουν σε περιπτώσεις που μπορεί βάσει νόμου να εξυπηρετήσει μόνο η υπηρεσία του δήμου.

* Ποιοι πρέπει να πάνε στην υπηρεσία του δήμου ποιοι στα ΚΕΠ

Στα ΚΕΠ μπορούν να πάνε όσες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να καταθέσουν δικαιολογητικά.

Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ΚΕΠ αλλά μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από την υπηρεσία του δήμου οι περιπτώσεις:

  • αλλοδαποί

  • μονογονεϊκές οικογένειες, νοικοκυριά που έχουν απροστάτευτα τέκνα (πχ. οικογένεια που το εγγόνι ζει με τη γιαγιά, οικογένεια που προστατεύει ορφανό παιδί κτλ)

  • οποιαδήποτε περίπτωση ατόμων που πρέπει να κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή, προσθήκη ή διαγραφή στοιχείων στην καρτέλα του

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook