«Ο Αλεχάντρο Τολέδο θα μπορεί να εισέλθει στο Ισραήλ όταν οι υποθέσεις του με τη δικαιοσύνη διευθετηθούν», δήλωσε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Ναχσόν

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στον πρώην πρόεδρο του Περού Αλεχάντρο Τολέδο που καταζητείται στη χώρα του για διαφθορά.

«Ο Αλεχάντρο Τολέδο θα μπορεί να εισέλθει στο Ισραήλ όταν οι υποθέσεις του (με τη δικαιοσύνη) διευθετηθούν», δήλωσε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Ναχσόν.

Η κυβέρνηση του Περού είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην αρχηγός του κράτους, του οποίου η σύζυγος είναι Ισραηλινή, πιθανόν να προσπαθήσει να διαφύγει στο Ισραήλ. Aρχικά είχε αναφέρει ότι ο Τολέδο θα μπορούσε να διαφύγει στο Παρίσι, στη Γαλλία. Οι αρχές των δύο χωρών έχουν ειδοποιηθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Τολέδο, πρωτοστάτης στην καταπολέμηση της διαφθοράς, θεωρείται ύποπτος ότι πήρε 20 εκατομμύρια δολάρια κάτω από το τραπέζι από τον βραζιλιάνικο κολοσσό Odebrecht προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή του ώστε ο όμιλος να κερδίσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή ενός μεγάλου δρόμου που συνδέει το Περού με τη Βραζιλία. Ο πρώην πρόεδρος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, καταγγέλλοντας μια μανία σε βάρος του από τους πολιτικούς του αντίπαλους.

Την Πέμπτη, ο δικαστής Ρ. Κονσεπσιόν που χειρίζεται την υπόθεση εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, διατάσσοντας τον «άμεσο εντοπισμό» του πρώην προέδρου (2001-2006), «τη σύλληψή του και την προσωρινή του κράτηση» για 18 μήνες.
Οι αρχές του Περού πρόσφεραν αμοιβή 30.000 δολαρίων για κάθε πληροφορία που βοηθήσει στον εντοπισμό και στη σύλληψη του πρώην προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook