Με νομοσχέδιο επιτρέπεται η πώληση στις λαϊκές αγορές προϊόντων μικρών αποσταγματοποιών – Έντονη αντίδραση των ποτοποιών

Την έντονη αντίδραση των ποτοποιών έχει προκαλέσει το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο υπο τον τίτλο «Πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων».

Ο λόγος είναι πως σε άρθρο του νομοσχεδίου, μεταξύ των ειδών εμπορίας παραγωγικών αδειών περιλαμβάνονται και 

(θ) προϊόντα απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγους μήνες είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους μικρούς παραγωγούς τσικουδιάς και τσίπουρου (καζανιάρηδες) καθώς είχε γνωστοποιηθεί η πρόθεση εφαρμογής της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» που όριζε την απαγόρευση πώλησης χύμα προιόντων και επέτρεπε την παραγωγή τσικουδιάς μόνο για την προσωπική χρήση.

Οι παραδοσιακοί καζανιάρηδες είχαν αντιδράσει έντονα καθώς αυτό θα αποτελούσε καίριο πλήγμα σε μιαν παραδοσιακή δραστηριότητα που σχετίζεται άμεσα με τον αγροτικό τομέα και για τους περισσότερους αποτελούσε και ένα συμπληρωματικό αγροτικό εισόδημα.

Αυτό όμως ανατρέπεται τώρα καθώς με το νομοσχέδιο επιτρέπεται η πώληση προϊόντων απόσταξης των μικρών – διήμερων αποσταγματοποιών, τουλάχιστον στις υπαίθριες αγορές.

Μάλιστα καθορίζεται και το ειδικό δικαιολογητικό που πρέπει να έχουν για την αναγκαία άδεια ως εξής:

στ) Προκειμένου για προϊόντα απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) υποβάλλεται η άδεια του τελωνείου σύμφωνα με την παρ.3 του Κεφαλαίου Ε΄ του άρθρου 7 του ν. 2969/2001 «Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα» (ΦΕΚ Α΄281).

Έντονη αντίδραση των ποτοποιών

Όμως η αλλαγή αυτή προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμου του κλάδου της παραγωγής ποτών, αποσταγμάτων και οίνων (ΣΕΑΟΠ, ΕΝΑΠΑΠΕ, ΣΕΟ).
Όπως επισημαίνεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των εμπλεκομένων κλαδικών φορέων, στην πρόταση ρύθμισης δεν υπάρχει πρόβλεψη για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων, γεγονός που σε συνδυασμό με την πρόσφατη τροποποίηση του Ν.2969/2001 θα επιτείνει τον υφιστάμενο αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των επίσημων αποσταγματοποιών και ποτοποιών της χώρας, αλλά, εμμέσως και των οινοποιών, αφήνοντας παράλληλα ανοχύρωτο τον καταναλωτή σε προϊόντα που, καθώς δεν υποβάλλονται σε κανένα ποιοτικό έλεγχο και δεν πληρούν προδιαγραφές ιχνηλασιμότητας, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Σημαντικό είναι να αποσαφηνιστεί σε τι είδους συσκευασία θα διατίθενται τα προϊόντα αυτά στον καταναλωτή δεδομένου ότι:
α) το προϊόν απόσταξης των διημέρων μπορεί βάσει νόμου να διακινείται μόνο χύμα, χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση και ως τέτοια νοείται και η απλή επικόλληση ετικέτας, και
β) ο Ν. 2969/2001 σαφώς αναφέρει ότι απαγορεύεται η διάθεση του εν λόγω προϊόντος σε προσυσκευασία (εμφιαλωμένη σφραγισμένη συσκευασία). Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα είναι εάν θα πρέπει να μεταφέρεται το προϊόν επιτόπου σε γυάλινα δοχεία -πράγμα ιδιαιτέρως αμφίβολο και ανέφικτο στην πράξη- ή θα εξακολουθήσει η παράτυπη διαδεδομένη πρακτική διάθεσης σε πλαστικές φιάλες αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, με αναγραφή στην ετικέτα των όρων «χύμα τσίπουρο/τσικουδιά».
Επίσης, δεν προβλέπεται από ποιαν υπηρεσία και με ποιον μηχανισμό θα γίνεται έλεγχος αυτών των αποσταγμάτων στο σημείο διάθεσης, για τον εντοπισμό ενδεχόμενων πρώτων υλών κατώτερης ή αμφίβολης ποιότητας και τυχόν ύπαρξης καρκινογόνων ουσιών που δρουν σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ουσιαστικά διαιωνίζεται το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διακίνησης χύμα τσίπουρου, επισφραγίζοντας την κυκλοφορία «τσίπουρου δύο ταχυτήτων» στην αγορά, του εμφιαλωμένου που φορολογείται με 5,10 ευρώ ανά λίτρο έτοιμου προϊόντος και ενός πρακτικά αφορολόγητου με 0,56 ευρώ ανά λίτρο.
Επιπλέον, από τη συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος διευρυμένης ανομίας σχετικά με το τσίπουρο διημέρων, πρωτίστως ζημιωμένο βγαίνει το ίδιο το τσίπουρο, η φήμη του οποίου υπονομεύεται με την καταχρηστική χρήση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων «τσίπουρο» και «τσικουδιά» από τους διήμερους.
Για την αναμόρφωση του εν λόγω καθεστώτος εκκρεμεί προσφυγή εναντίον της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ, για παραβίαση του δικαίου της ΕΕ. Επιπλέον, διαιωνίζονται και διογκώνονται οι στρεβλώσεις στην αγορά σταφυλιού, πλήττοντας καίρια και την οινοποιία, τονίζεται στην ανακοίνωση. Επίσης σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εξομοίωση των διήμερων με τους επίσημους αποσταγματοποιούς-ποτοποιούς με την πρόσφατη τροποποίηση του Ν. Ν.2969/2001, όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζουν το καθεστώς αλλά ενισχύουν την παρανομία προεξοφλώντας την καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook