Τα υβριστικά συνθήματα κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις

Χιλιάδες διαδηλωτές σε περισσότερες από 12 πόλεις του Μεξικού βρήκαν στους δρόμους χθες Κυριακή για να εκφράσουν τη σφοδρή τους αντίθεση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντάς τον ως απειλή τόσο για τη χώρα τους όσο και για τις ΗΠΑ.

Κρατώντας μεξικανικές σημαίες και πανό που έγραφαν συνθήματα κατά του Τραμπ στα ισπανικά και τα αγγλικά, κάποια ιδιαίτερα υβριστικά, πολλοί διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και προς τον δικό τους πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαρακτηρίζοντάς τον αδύναμο ηγέτη που δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τη διαφθορά στη χώρα, αλλά ούτε και τη βία.

Ο Τραμπ και ο Πένια Νιέτο βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και μήνες, ακόμη και προτού ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές με την υπόσχεση ότι θα αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο τη μετανάστευση από το Μεξικό και θα τροποποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Το Μεξικό ανησυχεί ότι οι πολιτικές του Τραμπ ενδέχεται να βυθίσουν σε κρίση τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Σε μια σπάνια ένδειξη εθνικής ενότητας στην πορεία συμμετείχαν άνθρωποι και προσωπικότητες από διάφορα πολιτικά ρεύματα, ενθαρρυμένοι κυρίως από την τηλεοπτική διαφήμιση της πορείας από το Televisa, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο του Μεξικού.

Τοπικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι συνολικά 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, την πόλη του Μεξικού και τη Γκουανταλαχάρα.

Τρεις εβδομάδες αφού ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να προχωρήσει με την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ –Μεξικού και έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το κόστος για το έργο αυτό θα πληρώσει το Μεξικό. Παράλληλα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα εκδώσει διάταγμα για την απέλαση εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ο Άντρες Μάνουελ Λόπες Ομπραντόρ, ένας Μεξικανός λαϊκιστής που φιλοδοξεί να κερδίσει την προεδρία της χώρας, συγκέντρωσε οπαδούς του στο Λος Άντζελες χθες σε μια διαδήλωση κατά του Τραμπ και των σχεδίων του για την κατασκευή του τείχους αυτού.

Προσβλέποντας στις εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Μεξικό την επόμενη χρονιά, ο Λόπες Ομπραντόρ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευρεία απογοήτευση από το κυβερνών κόμμα και την οργή προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Αμερικανοί θα αντισταθούν στις πολιτικές Τραμπ.

«Πιστεύω ότι το τείχος και η εθνικιστική δημαγωγία δεν συνάδουν με την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Λόπες Ομπραντόρ στους συγκεντρωμένους στο Λος Άντζελες.

«Όταν θέλουν να κατασκευάσουν ένα τείχος για να χωρίσουν τους λαούς ή όταν η λέξη “αλλοδαπός” χρησιμοποιείται σαν προσβολή, για να μειώσει και να γίνουν διακρίσεις εις βάρος συνανθρώπων μας, αυτό αντιτίθεται στην ανθρωπιά, αντιτίθεται στη λογική και στην ιστορία», πρόσθεσε ο πολιτικός.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook