Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ηρακλείου για τη μαθητεία:

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά τη μαθητεία στις διάφορες σχολές κατάρτισης προχωράει ένα ακόμα βήμα στην προώθηση της εκμετάλλευσης με πάμφθηνη εργασία μέσα από τη μαθητεία στα ΕΠΑΛ, με τις οδηγίες που έδωσε για την υλοποίηση του σχεδίου «Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας», συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ήδη ανακοινώθηκε ότι στο Ηράκλειο θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή στους απόφοιτους μίας ειδικότητας του 6ου ΕΠΑΛ με προσανατολισμό την ταχεία επέκταση σε περισσότερες ειδικότητες μέχρι του σημείου της εφαρμογής σε πάνω από 150 ειδικότητες πανελλαδικά !

Μιλάμε για μαθητεία, δηλαδή για δουλειά με 17,12 ευρώ την ημέρα που αντιστοιχεί στο 75% του βασικού μισθού, δηλαδή κάτω και από τον υποκατώτατο μισθό κάτω των 25 χρόνων, με τα 11 ευρώ να είναι επιδοτούμενα από το Υπουργείο Παιδείας, με τους εκπαιδευτικούς να αναγκάζονται να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στα παιδιά και τις επιχειρήσεις και το ρόλο της καθυπόταξης και «νουθέτησης» των μαθητών σε μια κοινωνία ζούγκλα και με τα ΕΠΑΛ να μοιάζουν περισσότερο με «γραφεία ευρέσεως εργασίας». Δηλαδή θα έχουμε κυλιόμενη τσάμπα εργασία για τους επιχειρηματίες που θα επιδοτούνται στο διηνεκές.

Σε αυτήν την εξέλιξη θα προστρέξουν πλήθος επιχειρήσεων και όχι μόνο. Από τους πρώτους που ενδιαφέρεται και το φέρνει και εισήγηση προς ψήφιση είναι και ο Δήμος Ηρακλείου στην Συνεδρίαση την 13/2! Αναδεικνύεται για άλλη μία φορά πως η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας πάει χέρι – χέρι με το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων που και αυτή η δημοτική αρχή εξυπηρετεί.

Αυτή η πολιτική κατεύθυνση δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Η πιο αποφασιστική προώθηση της μαθητείας, στα πλαίσια της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, δεν είναι ένα κάτι ξεκομμένο από τους γενικότερους σχεδιασμούς που έχουν τα αστικά επιτελεία για την Επαγγελματικής Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Εντάσσεται στο εθνικό πλαίσιο πολιτικής για την εναρμόνιση της παροχής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, της μείωσης του εργατικού κόστους.

Η βασική στρατηγική κυβέρνησης – Ε.Ε. – κεφαλαίου που αφορά το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και τη μονιμοποίηση των μέτρων που φόρτωσαν στις πλάτες μας και με τα τρία Μνημόνια, ως προϋποθέσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη, εξειδικεύονται και στην Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το νέο όμως στοιχείο είναι ότι επιδιώκουν, σ΄ αυτό το σχεδιασμό να εμπλέξουν πιο άμεσα και πιο ουσιαστικά τη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και συνολικά τη λειτουργία του σχολείου. Στην ουσία δημιουργούν το έδαφος ώστε το ΕΠΑΛ – με τη σημερινή του μορφή – να μοιάζει πιο πολύ με χώρο κατάρτισης παρά με σχολείο!

Κανένας εργαζόμενος, κανένας εκπαιδευτικός και γονιός δεν πρέπει να μείνει απαθής μπροστά σε αυτή την εξέλιξη. Όλα τα σωματεία και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να παλέψουν η νέα βάρδια της εργατικής τάξης να αμείβεται και στην περίοδο της μαθητείας με βάση τα ισχύοντα για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αυτή η γενίκευση της τσάμπα επιδοτούμενης εργασίας θα αποτελέσει πολιορκητικό κριό για το περαιτέρω τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την συμπίεση των μισθών προς τα κάτω.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τα σωματεία να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο ΑΜΕΣΑ:

Την απόσυρση του σχεδίου εφαρμογής μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας. Το σχολείο και ο σύλλογος διδασκόντων δεν πρέπει να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας. Τα σχολεία δεν πρέπει να μετατραπούν σε γραφεία ευρέσεως εργασίας.

Η εργασιακή – επαγγελματική πρακτική άσκηση των αποφοίτων να γίνεται μετά την ολοκλήρωση του σχολείου, με ευθύνη του κράτους, χωρίς περιορισμούς και κριτήρια και για όσους το επιθυμούν. Το κομμάτι του ελέγχου και της εποπτείας είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων αλλά και των αντίστοιχων εποπτικών μηχανισμών.

Η πρακτική άσκηση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να μην έχει τη μορφή της δουλειάς χωρίς δικαιώματα. Οι απόφοιτοι να μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση η οποία θα είναι δεμένη με την εκπαιδευτική διαδικασία που έχει προηγηθεί και έχει ολοκληρωθεί με την αποφοίτηση. Αυτή να αποτελεί διαδικασία βαθύτερης γνώσης της ειδικότητας και όχι να αξιοποιούνται οι πρακτικάριοι από τους εργοδότες σαν φθηνά εργατικά χέρια.

Για όλη τη διάρκεια της πρακτικής, να υπάρχει ασφάλιση και πληρωμή µε βάση την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Όχι στον υποκατώτερο μισθό που εισάγεται, τη φθηνή εργασία για τις επιχειρήσεις.

Κατάργηση κάθε είδους πιστοποίησης και εξετάσεων μετά την πρακτική. Κανένα εμπόδιο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Πάλη για ανάκτηση των απωλειών για όλους τους εργαζόμενους. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και εθνικών Κλαδικών Συμβάσεων που θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες.

Στη βάση αυτών των άμεσων διεκδικήσεων καλούμε τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ, από κοινού με τους μαθητές, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους, να εμποδίσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, να ανοίξουμε δρόμο για την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών μας.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες ώστε κάθε νέος και νέα να έχει ολόπλευρη μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα. Κάθε εργαζόμενος να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά. Είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ ο αγώνας μαθητών – γονιών και του εργατικού κινήματος να στοχεύσει το πραγματικό αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του, να έχει στόχο και προοπτική ένα σχολείο που όλα τα παιδιά θα μορφώνονται ως τα 18 και μετά θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μόνο έτσι κατοχυρώνεται ο παιδαγωγικός ρόλος του εκπαιδευτικού και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook