Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ανακαλύψουν την ταυτότητα του μικρού παιδιού, που απεικονίζεται σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε περισσότερα από 100 χρόνια πριν, έχουν επιδοθεί οι εργαζόμενοι σε Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1914, το πρόσωπο ενός μικρού παιδιού ξεπροβάλει μέσα από ένα σωσίβιο πλοίου, στο οποίο είναι γραμμένο το όνομα του νοσοκομείου, The Boston Floating Hospital. Η συγκεκριμένη φωτογραφία, είναι εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της διαφημιστικής καμπάνιας του συγκεκριμένου νοσοκομείου, με το πρόσωπο του παιδιού να είναι εξαιρετικά οικείο στους εργαζόμενους, όμως κανείς δεν γνωρίζει ούτε καν το όνομά του.

Την… επιχείρηση για την ανακάλυψη της ταυτότητας του άγνωστου μικρού πρωταγωνιστή της φωτογραφίας, συντονίζει ο Ντάνιελ Μπερντ, διευθυντής των εθελοντικών οργανώσεων και άτυπος «ιστορικός» του Ιατρικού Κέντρου Tufts, της Βοστώνης.

Όπως ο ίδιος λέει, το Floating Hospital for Children, το οποίο είναι γραμμένο στο σωσίβιο που περιβάλει το μικρό παιδί της φωτογραφίας, δεν ήταν παρά ένα νοσοκομείο το οποίο ξεκίνησε κυριολεκτικά να λειτουργεί πάνω σε ένα πλοίο, το 1894 «τότε που δεν υπήρχε τίποτα που θα θυμίζει την παιδιατρική έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα. Δεν υπήρχαν φάρμακα και θεραπείες για τις περισσότερες παιδικές ασθένειες».

Το πλωτό νοσοκομείο καταστράφηκε από μια πυρκαγιά που ξέσπασε το 1927, όμως αναγεννήθηκε από τις στάχτες του και λειτούργησε ξανά από το μηδέν, αυτή τη φορά όμως στη στεριά και σήμερα έχει πλέον μεταμορφωθεί σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο 128 κλινών, στο κέντρο της Βοστώνης.

Όμως η φωτογραφία του 1914, είναι μια ανάμνηση που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, εκεί που ξεκίνησαν όλα, στις «ρίζες» του νοσοκομείου μας, λέει  στο CNNi ο Μπερντ, τον οποίο φαίνεται να βασανίζει ιδιαίτερα το ερώτημα «ποιο είναι το αγόρι της φωτογραφίας».

Ο φωτογράφος είναι άγνωστος, ενώ και η ίδια η φωτογραφία δεν παρέχει αρκετά στοιχεία που να μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτότητα του πρωταγωνιστή της. Στο πίσω μέρος της αναγράφεται η λεζάντα: «Αγόρι σε σωσίβιο, φωτογραφία που τραβήχτηκε πάνω στο πλωτό νοσοκομείο». Εκείνη την εποχή, πολλά ήταν τα παιδιά που φωτογραφίζονταν με αυτό τον τρόπο πάνω στο πλοίο, θέλοντας να κρατήσουν σαν σουβενίρ την ανάμνηση της επίσκεψής τους σε αυτό.

Σύμφωνα με τα όσα στοιχεία έχει καταφέρει, με δυσκολία, να συγκεντρώσει ο Μπερντ εκτιμά ότι το μικρό αγόρι ήταν από τη Βοστώνη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι που επισκέπτονταν το πλωτό νοσοκομείο προέρχονταν από το κέντρο της πόλης.

Οι ελπίδες του Μπερντ στηρίζονται πια στο ενδεχόμενο τα παιδιά ή τα εγγόνια του μικρού πρωταγωνιστή της φωτογραφίας, να τον αναγνωρίσουν ή να έχουν ακούσει την ιστορία της επίσκεψής του στο πλωτό νοσοκομείο.

Γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι έχουν περάσει περισσότερα από εκατό χρόνια από τότε, ο Μπερντ δεν χάνει την αισιοδοξία του κι ευελπιστεί ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα καταφέρει να φτάσει στην ταυτοποίηση του μικρού αγοριού, κι έτσι να αποκτήσει επιτέλους όνομα το άγνωστο μεν, αλλά πολύ οικείο πρόσωπο της φωτογραφίας.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook