Ιάπωνες ερευνητές κατόρθωσαν να δημιουργήσουν σπερματικά κύτταρα από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησαν για να γεννηθούν υγιή και γόνιμα ποντίκια, αναφέρουν σε άρθρο τους Τα Νέα.

Το επίτευγμά τους πιστεύεται ότι ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν πως η ίδια ακριβώς τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους, οι οποίοι το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να δώσουν δερματικά κύτταρα, από τα οποία και θα εξαχθούν τα βλαστικά.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Cell» επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, κατόρθωσαν να μετατρέψουν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικών σε μια πρώιμη μορφή σπερματικών κυττάρων που λέγονται αρχέγονα γεννητικά κύτταρα (primordial germ cells).

Όταν αυτά εμφυτεύτηκαν σε στείρα ποντίκια, τα ζώα λειτούργησαν ως ξενιστές και τα κύτταρα εξελίχθηκαν σε φυσιολογικό, υγιές σπέρμα. Τα σπερματοζωάριά τους χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για τη γονιμοποίηση ωαρίων.

Τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταμοσχεύθηκαν σε θηλυκά ποντίκια και τελικά γεννήθηκαν υγιή ποντικάκια, τα οποία ήταν γόνιμα και μεγαλώνοντας απέκτησαν τους δικούς τους απογόνους.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Μιτινόρι Σαίτου, λέει πως η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από δερματικά κύτταρα ενηλίκων ανθρώπων.

Τα βλαστικά κύτταρα είναι η αρχέγονη μορφή κυττάρων, από την οποία προέρχονται όλα τα κύτταρα του σώματός μας.

Τη νέα μελέτη χαιρέτησαν με κολακευτικά σχόλια βρετανοί ειδικοί, επισημαίνοντας πως «αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προόδου» στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας.

«Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν προσπαθήσει να αναδημιουργήσουν την διαδικασία της παραγωγής σπερματοζωαρίων στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα βλαστικά κύτταρα, αλλά οι έως τώρα προσπάθειες είτε είχαν αποτύχει είτε είχαν οδηγήσει στη γέννηση άρρωστων απογόνων που σύντομα πέθαναν», είπε ο δρ Άλαν Πέισι, λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφινλντ.

«Η έρευνα του Κιότο, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προόδου. Ασφαλώς χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να τελειοποιηθεί η τεχνική, αλλά σίγουρα είναι συναρπαστικά όσα πέτυχαν οι ερευνητές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook