Την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας χτες στη Βουλή της Ολλανδίας.

Όπως μεταδίδει η οικονομική εφημερίδα Financieele Dagblad ο κ. Ντάισελμπλουμ το ανέφερε αυτό απαντώντας σε βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Ναι, αυτό συμβαίνει και επομένως οι προσπάθειές μας είναι να το αποτρέψουμε», σημείωσε. Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχεται δημόσια πως μια αποχώρηση του Ταμείου σημαίνει και χρεοκοπία της Ελλάδας.

Μέχρι πρότινος η θέση που λάμβανε ήταν ότι η Ολλανδία δεν θα παράσχει βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, θέση αντίστοιχη με αυτή του Βερολίνου. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του και πάλι στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο ΥΠΟΙΚ είδε πει πως εάν «το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε και η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό», ενώ συνέχισε: «η απόφαση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα σαφής: Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσύρει τη συμμετοχή του, η (Ολλανδική) βοήθεια θα τερματιστεί».

«Δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την Ελλάδα», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Είναι πολιτικά και οικονομικά το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε. Το ΔΝΤ δεν θέλει να φύγει».  Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, έχει υποτιμηθεί το μέγεθος της οικονομικής και πολιτικής ζημιάς που θα άφηνε η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Ο κόσμος που λέει πως θα είναι καλύτερα [με ένα Grexit] δεν έχει ιδέα», επεσήμανε.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook