Αναβίωση ενός παλιού εθίμου, με ιδιαίτερο συμβολισμό για τους κρητικούς, που αξίζει να μάθουν οι νέοι αλλά και να θυμηθούν οι παλαιότεροι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού (Αγ. Ιωάννης ο Ριγολόγος) σας προσκαλεί στα 4α Χοιροσφάγια που θα πραγματοποιηθούν στο Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα έναρξης 12:00.

Τα Χοιροσφάγια είναι ένα έθιμο που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού προσπαθεί να αναβιώσει, το οποίο χάνεται στους αιώνες.

Σύμφωνα με το έθιμο, στο παρελθόν,  κάθε χρόνο την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα οι κάτοικοι ενός χωριού μαζεύοντο  όλοι μαζί με αφορμή το σφάξιμο του οικόσιτου χοίρου (το χοιρινό είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της κρητικής κουζίνας) και συμμετείχαν στο σφάξιμο του ζώου, στην επεξεργασία του κρέατος με διάφορους τρόπους, στο μαγείρεμά του και τέλος στην κατανάλωσή του. Η παράδοση επίσης θέλει να χρησιμοποιείται ένα μεγάλο μέρος του κρέατος του ζώου και να μαγειρεύεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Για την ακρίβεια λίγα μέρη θεωρούνταν εντελώς άχρηστα και δεν τα χρησιμοποιούσαν καθόλου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού,  επιδιώκει να αναβιώσει παλιές και ξεχασμένες συνταγές που αφορούν στο χοιρινό κρέας με σκοπό αυτές να μη χαθούν αλλά αντίθετα να μαθευτούν και γιατί όχι να εμπλουτιστούν από την νέα κρητική κουζίνα.

“Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι, για να αναβιώσουμε μαζί το ίδιο το έθιμο αλλά και για να δοκιμάσουμε παλιές, παραδοσιακές συνταγές που πολλοί από μας δεν είχαμε ποτέ πριν την ευκαιρία να το κάνουμε. Και όλα αυτά με αγάπη, μεράκι και σεβασμό στον τόπο μας και τις παραδόσεις του.”..

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου.

Τιμή εισόδου: 12,00 Ευρώ

Δεν τίθεται θέμα σφαγής χοίρων

Στο μεταξύ και με αφορμή επιστολή στις αρχές απο την πρόεδρο της Πανελλαδικής Περιβαλλοντικής και Φιλοζωικής Ομοσπονδίας κας Αναστασίας Μπομπολάκη, με την οποία επισημαινόταν πως απαγορεύεται η σφαγή ζώων εκτός των χώρων που ορίζει η νομοθεσία, απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκορδαλού, διευκρινίζεται πως δεν τίθεται θέμα δημόσιας σφαγής χοίρων στον χώρο της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με το σύλλογο, αναβιώνει ένα έθιμο μόνο ως προς τα παρασκευάσματα και τίποτε άλλο.

Τα κρέατα έχουν αγοραστεί από πιστοποιημένη και νόμιμη μονάδα χοιροτροφείου με τα σχετικά παραστατικά και δεν τίθεται θέμα δημόσιας σφαγής.

Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει κατ’ επανάληψη ότι δεν τίθεται θέμα χοιροσφαγίων και η ουσία είναι η ιδιαίτερη παρασκευή των εδεσμάτων.

Αναφορικά δε με την ονομασία του εθίμου, αυτή δε μπορεί να αλλάξει.

Επισημαίνεται ότι κανένας επαγγελματικός χώρος δε θα δεχόταν να σφαγούν χοιρίδια δημόσια, αλλά και επίσης να δεχθεί μη πιστοποιημένα ήδη σφαγμένα χοιρίδια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook