Ένοπλοι άνδρες λεηλάτησαν σήμερα τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στο Μογκαντίσου, όπου έχουν καταφύγει θύματα του λιμού από τη Σομαλία, ενώ στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μία επίσημη πηγή.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετοί άνθρωποι «σκοτώθηκαν επί τόπου όταν παραστρατιωτικοί άνοιξαν πυρ για να λεηλατήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Όλος ο κόσμος έτρεξε για να σωθεί την ώρα που οι άνδρες ασφαλείας που συνόδευαν την ανθρωπιστική αποστολή αντάλλαξαν πυρά με τους δράστες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους οδηγούς των φορτηγών που μετέφεραν τη βοήθεια, ο Αμπντικαντίρ Μοχάμεντ.

Η επίθεση σημειώθηκε σε έναν καταυλισμό της συνοικίας Μπαντμπάντο, στον οποίο μένουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της ξηρασίας και του λιμού.

Οι δράστες, η ταυτότητα των οποίων δεν είναι γνωστή – σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς πρόκειται για κυβερνητικούς στρατιώτες -, εισέβαλαν στον καταυλισμό την ώρα που οι άνθρωποι περίμεναν να τους διανεμηθούν τρόφιμα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM).

«Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν», δήλωσε από τη μεριά του ο Άντεν Κούσοου, που είναι και ο ίδιος πρόσφυγας στον καταυλισμό Μπαντμπάντο.

«Επτά από αυτούς σκοτώθηκαν στον καταυλισμό. Οι άλλοι τρεις εκτός του καταυλισμού τη ώρα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Άλι Ίσα, υπάλληλος μίας σομαλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που συνεργάζεται με το PAM, ο οποίος επεσήμανε λεηλατήθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας λεηλατήθηκε και υπάρχουν θύματα. Πρόκειται για μία αυτοκινητοπομπή 10 οχημάτων τα οποία μετέφεραν 300 τόνους βοήθειας που επρόκειτο να διανεμηθεί από τον PAM», δήλωσε ο Ίσα.

Περίπου 100.000 Σομαλοί έχουν καταφύγει τους τελευταίους μήνες στο Μογκαντίσου εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, αλλά και ολόκληρό το Κέρας της Αφρικής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook