Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία των αγροτικών φορέων, των δημάρχων και των βουλυτών του νησιού – Ποιες αλλαγές έγιναν στο πρόγραμμα δακοκτονίας – Πως θα αντιδράσει η Περιφέρεια

Αναβρασμός στον αγροτικό κόσμο του νησιού μετά την “εμπλοκή” με το πρόγραμμα δακοκτονίας όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τις Περιφέρειες πως μεταθέτει την ευθύνη για το πρόγραμμα στο Υπουργείο Εσωτερικών και πλέον η φετινή ελαιοπαραγωγή βρίσκεται στον “αέρα”.

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείτα σύσκεψη στη Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία των αγροτικών φορέων, των δημάρχων και των βουλυτών του νησιού.

Αιφνιδιασμένη δήλωσε ηη Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, η οποία ενημερώθηκε την Τετάρτη από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε τον διαγωνισμό για την προμήθεια των φαρμάκων που απαιτούνται για τη δακοκτονία σε όλη τη χώρα και έκανε επίσης εισήγηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την κατανομή των κονδυλίων για το κάθε πρόγραμμα δακοκτονίας, δηλαδή για τη μίσθωση εργολάβων και παγιδοθετών σε κάθε περιφέρεια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πλέον όλη η ευθύνη περνά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ όλες οι περιφέρειες θα έπαιρναν τις σχετικές εγκρίσεις για τις πιστώσεις άμεσα, προκειμένου να γίνουν οι διαγωνισμοί.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν βρεθούν επιπλέον κονδύλια, το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει με τους ίδιους πόρους να κάνει και τις προμήθειες φαρμάκων αλλά και να δώσει στις περιφέρειες χρήματα για τους διαγωνισμούς των προγραμμάτων δακοκτονίας.

Πέρυσι για ολόκληρη την Κρήτη δόθηκαν στην Περιφέρεια 6,5 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει ο διαγωνισμός για τους εργολάβους ενώ υπολογίζεται ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν κόστισαν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία προμήθεια φαρμάκων και κανείς δεν γνωρίζει τη θα γίνει αφού κάθε χρόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινούσε τη διαδικασία για την προμήθειά τους Οκτώβριο με Νοέμβριο

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook