Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσία βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου για την δακοκτονία

Η Θεανώ Βρέντζου παρουσίασε την κατάσταση τονίζοντας πως ενώ περίμεναν την κατανομή των πιστώσεων στις 6 Φεβρουαρίου ενημερώθηκε πως την πλήρη ευθύνη πλέον αναλαμβάνει το υπουργείο εσωτερικών χωρίς να έχει γίνει ακόμα ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμακώνω.

Ο αντιπεριφερειαρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδακης χαρακτήρισε έγκλημα για το νησί την όλη κατάσταση προσθέτοντας πως αυτό που θα γίνει είναι να ζητήσουν απο τις περιφέρειες με τα ιδία χρήματα να κάνουν και τους διαγωνισμούς για τα φάρμακα. “Εμάς τα χρήματα δεν έφτασαν για την εργολαβία της δακοκτονίας πως θα πάρουμε και τα φάρμακα”

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ηρακλειου Ανδρεας Στρατακγς υποστήριξε πως είναι τραγικό ακόμα και να γίνεται συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα ενώ ο αντιπρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης Μυρων Χιλιετζακης τόνισε πως την ώρα που το ελαιόλαδο είναι ο ηγέτης των εξαγωγών η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να καταστρέψει την παράγωγη αρα και να  χάσει έσοδα από τις εξαγωγές.

Ο βουλευτής Ηρακλειου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρατης Βαρδακης χαρακτήρισε λάθος του υπουργείου την ολη καθυστέρηση ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα θα βρεθεί λύση.

Ο συνάδελφος του Νικος Ηγουμενιδης υποστήριξε πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η υπογραφή για την κατανομή των πιστώσεων χωρίς ομως να ειναι σε θεση να πει αν θα είναι αυξημένες σε σχέση με τα χρήματα που δόθηκαν πέρσι αλλά και χωρίς να πείσει περιφερειακούς συμβούλους και εκπροσώπους αγροτών  

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση:

– να εξασφαλίσει στις Περιφέρειες τα φάρμακα δακοκτονίας. Η μεταφορά της «αρμοδιότητας» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών ανεξάρτητα από τις προθέσεις υπονόμευσε το συλλογικό πρόγραμμα δακοκτονίας και οδηγεί την ελαιοκαλλιέργεια στην καταστροφή. 

-να αυξήσει σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τις πιστώσεις του προγράμματος, η κατανομή των οποίων έχει ούτως ή άλλως καθυστερήσει, γεγονός το οποίο υπονομεύει εξ ίσου το πρόγραμμα .

Τέλος δηλώνει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, η Περιφέρεια θα προσπαθήσει μεν με κάθε μέσο να προστατεύσει την παραγωγή της Κρήτης, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει το πρόγραμμα που έχει ήδη υπονομευθεί. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook