Δεκάδες επιχειρηματίας έδωσαν σήμερα το παρών στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, προκειμένουν να καταθέσουν τις ενστάσεις τους για τον νέο κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων – Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία

Ο κανονισμός παραχώρησης δημοσίων χώρων εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων απόλυτη πλειοψηφία.

Το αρχικό σχέδιο κανονισμού είχε βγει το Νοέμβριο του 2016 και σήμερα δόθηκε τέλος στο ζήτημα αυτού του κανονισμού, όπου θα τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με τον κ.Βάμβουκα, από την ημέρα που θα έρθει εγκεκριμένος ο κανονισμός από την αποκεντρωμένη διοίκηση και δοθούν οι απαραίτητες άδειες και αυτό υπολογίζεται σε 2.5 μήνες περίπου.

Τον κανονισμό καταψήφισαν οι παρατάξεις του κ.Σκουλάκη και κ.Παπαδογιάννη, ενώ ο κ.Ρίζος ψήφισε ναι επί της Αρχής ωστόσο τόνισε ότι “δεν συμφωνώ με επιμερούς σημεία επί του κανονισμού.”

Μικροεντάσεις υπήρξαν κατά την διάρκεια του συμβουλίο όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο.

Τάσος Βάμβουκας:

“Σήμερα καλούμαστε να επιλύσουμε ένα ζήτημα, που όλοι συζητούν, αλλά καμιά δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε να αντιμετωπίσει με ορθολογισμό και θάρρος και αφορά την παραχώρηση δημοσίου κοινόχρηστου χώρου στις επιχειρήσεις. Καλούμαστε να αγνοήσουμε πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος, προτάσσοντας το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της.

Στόχος μας είναι η προστασία του χαρακτήρα, της εικόνας και της ποιότητας της πόλης μας, που απειλείται από την ανεξέλεγκτη κατάληψη του δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα. 

Ο νέος κανονισμός, στοχεύει σε ένα δημόσιο χώρο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας με βάση και την κείμενη νομοθεσία, προσδοκώντας ουσιαστικά η πόλη μας να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο. Παράλληλα, προβλέπει σαφείς κανόνες και διάφανο πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο, σε αρμονία με τα δικαιώματα των κατοίκων και των επισκεπτών. 
Ο κανονισμός είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, που προέκυψε από την επίπονη και μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ υπαλλήλων του Δήμου μας, από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και συνεργατών με την συνεισφορά της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, τους οποίους και θέλω δημοσίως να ευχαριστήσω. 

Οι πόλεις δεν επιβιώνουν ούτε αναπτύσσονται, ακολουθώντας μόνο τις τάσεις της ελεύθερης αγοράς αλλά μέσα από σωστή προετοιμασία και πλαίσιο. Ο νέος κανονισμός θέτει κανόνες, που βασίζονται στη νομοθεσία αλλά πάνε ένα βήμα παραπέρα, προδιαγράφοντας τα χαρακτηριστικά της πόλης, που θέλουμε. 

Οραματιζόμαστε μια πόλη, που δεν κάνει διακρίσεις, μια πόλη που περπατιέται ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και ηλικίας, όπου η  οριοθέτηση στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αποτελεί  πλεονέκτημα για επιχειρηματίες και χρήστες, όπου στους εμπορικούς δρόμους τα προϊόντα δεν χρειάζεται να είναι στο δρόμο, γιατί ο πεζός μπορεί να περπατήσει και να σταθεί στις βιτρίνες. Είναι μια πόλη φιλόξενη στον επισκέπτη, που μπορεί να τη διασχίσει και να θαυμάσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Μια πόλη με ποιότητες, με διαβαθμίσεις, με ισόρροπη ανάπτυξη.

Το όραμα μας και ο σχεδιασμός μας στοχεύουν μακριά, ξεπερνούν τα επιμέρους συμφέροντα και εκφράζουν μια στρατηγική προς όφελος του συνόλου. 

Το αρχικό σχέδιο βγήκε σε διαβούλευση το Νοέμβριο του 2016 και ακολούθησε μια ουσιαστική και εξαντλητική διαβούλευση, μέσω της οποίας το καλό αρχικό σχέδιο πήρε την τελική μορφή του, μετά την εξέτασή όλων των προτάσεων και την αποδοχή όσον κρίθηκαν ότι εναρμονιζόταν και υπηρετούσαν καλύτερα τους στόχους του κανονισμού. Στη διαβούλευση έλαβε μέρος πλήθος πολιτών και φορέων με τη συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της φιλοσοφίας αυτού του κανονισμού.

Μετά τις εισηγήσεις των τοπικών συμβουλίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων και με τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, φτάνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.”

Σε αυτή την τοποθέτηση του κ.Βάμβουκα απάντησε η κ.Αγγελάκη λέγοντας “Δεν μπορείτε να λέτε οτι υπάρχουν πελταειακές σχέσεις με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας.” Για αυτή την δήλωση η κ.Αγγελάκη χειροκροτήθηκε από μερίδα επιχειρηματιών που βρισκόταν στην αίθουσα ενώ ανέφερε οτι αυτή η δημοτική αρχή δεν είναι η πρώτη που βάζει κανονισμό όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα.

Ο κ.Βάμβουκας απάντησε λέγοντας “Δεν είμαστε οι πρώτοι κ.Αγγελάκη που καταρτίζουν κανονισμό απλά είπαμε ότι αντιμετωπίσαμε το ζήτημα με ορθολογισμό και θάρρος. Δεν είπα ότι είχατε πελατειακές σχέσεις, εμείς είπαμε ότι αρνούμαστε να τις αγνοήσουμε προτάσσοντας το συμφέρον της πόλης.”

Η κ.Αγγελάκη, ψήφισε “κατά” καθώς διαφωνούσε πλήρως με το σχέδιο αυτό.

Ο κ.Παπαδογιάννης ανέφερε “Εαν εσείς σαν δημοτική αρχή έχετε πλήρη ανεπάρκεια και προσπαθείτε να επιρρήψετε τα βάρη σε όλους τους επιχειρηματίες αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος και δεν θα συναινέσουμε σε αυτό”

Από την μεριά του ο κ.Σαρρής έκανε ερώτηση σχετικά με το αν θα δοθεί κάποια περίοδος εφαρμογής για τον νέο κανονισμό στους καταστηματάρχες με τον δήμαρχο να απαντά ότι “Ο κανονισμός θα έρθει εγκεκριμένος μέσα σε 2- 2.5 μήνες όπου θα αρχίσει να εφαρμόζεται οπότε αυτό το διάστημα που μεσολαβεί μπορούμε να το λάβουμε ως περίοδο προσαρμογής.” Ο κ.Σαρρής συνέχισε λέγοντας οτι ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν είναι τέλειος, έχει πολλά σημεία που πάσχουν, ωστόσο αποτελεί ένα θετικό βήμα και για αυτό και τον ψήφισαν.

Ενώ όσον αφορά την ερώτηση του κ.Σαρρή και του κ.Ρίζου σχετικά με τον έλεγχο για το κατα πόσο θα τηρείται αυτός ο κανονισμός ο Τάσος Βάμβουκας πρόσθεσε “Οι ελεγκτικές υπηρεσίες αποτελούνται από 9 άτομα που κάνουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Π.χ Πέρυσι είχαμε 200 καταγραφές και πρόστιμα που έκαναν παραβάσεις. “

Ο κ.Ρίζος, όπως και ο κ.Σαρρής ψήφισε τον κανονισμό επι της αρχής καθώς “υπάρχουν πολλά σημεία σε αυτών που διαφωνούμε”.

Τοποθετήσεις εκπροσώπων συλλογικοτήτων

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που βρίσκονταν στον δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Συγκεκριμένα μίλησαν η κ.Σαματά, Πρόεδρος εστίασης συλλόγου Χανίων, ο κ.Παυλάκης πρόεδρος ΟΕΒΕΧ, ο κ.Ψαρουδάκης αντιπρόεδρος του ΕΒΕΧ, οκ.Βεργεράκης πρόεδρος συλλόγου Αρχιτεκτόνων καθώς και ο Εκπρόσωπος συλλόγου Εμπόρων Βουρλάκης Νίκος

Σαματα

Εμείς δεν ήρθαμε να κάνουμε αντιπολίτευση. Έχουμε πάρει κάποιες απαντήσεις αλλά όχι για όλες τους δρόμους που έχουμε ρωτήσει. Υπάρχουν δρόμοι όπως η Δασκαλογιάννη που έχει κάποιο πλάτος πεζοδρόμιο που μπορούμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Η Δωροθέου Επισκόπου που πραγματικά δεν κατάλαβα ποια είναι η αλλαγή.” Γενικά η κ.Σαματά τόνισε οτι σε κάποιους δρόμους μπορούν να δοθεί λίγο περισσότερος χώρος για τα τραπεζοκαθίσματα. “Μας είπατε ότι μπορούμε να πάρουμε την πρόσοψη όμορων καταστημάτων όταν δεν λειτουργούν. Αν όμως αντί για όμορα καταστήματα είναι οικεία δεν μπορούμε να πάρουμε άδεια από τον ιδιοκτήτη να βάλουμε μπροστά τραπεζοκαθίσματα. Επίσης είπατε οτι άλλαξε ο χάρτης του σχεδίου εμείς όμως γιατί δεν τον έχουμε δει ακόμα.

Ψαρουδάκης

Σαν επιμελητήριο θέλουμε όλοι οι δρόμοι να είναι προσβάσιμοι. Ο κ.Δήμαρχος μίλησε οτι ο νεός κανονισμός θα έχει όλες τις προυποθέσεις, μόνο για τα καταστήματα εστίασης και εμπορικά; Γιατί σε πολλές οδούς στο κέντρο των Χανίων δεν μπορούν να περάσουν άτομα, όπως μητέρες με καροτσάκι, άτομα ΑΜΕΑ κτλ. Μιλήσατε, επίσης, για επιχειρηματικότητα, αυτός ο κανονισμός όμως δεν βοηθάει αυτό τον όρο. Το καλοκαρί ειδικά ψάχνεις για να βρεις θέση στις καφετέριες και εμείς τις βγάζουμε. Όραμα μας είανι να περπατάμε χωρίς τραπεζοκαθίσματα, δεν ξέρω όμως αν μαζί με αυτά τα τέλη και κάποιια πρόστιμα που βάζεται “ενοχλούν” τις επιχειρήσεις.Είπατε οτι κάνατε διαβούλευση μαζί με τους φορείς για τον κανονισμό, ο σύλλογος και το επιμελητήριο ενημερώθηκαν μόλις τρεις εβδομάδες πριν την καταλυτική ημερομηνία διαβούλευσης. Ο κανονισμός αυτός έχει αρκετά κενά. Ακόμα μια οδός που μας απασχολεί και θα θέλαμε μια απάντηση είναι η Χάλυδων και τι προβλέπετε για αυτό. Οι επιχειρηματίες που είναι εδώ σήμερα έχουν ένα εύλογο ερώτημα σε κάθε ένα δημοτικό σύμβουλο. Θέλετε  να κάνουμε δύο “στρατά”, από την μια να περνάει όλος ο κόσμος και να κλείσουν μαγαζιά. Όλοι μας προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες που περνάμε.

Παυλάκης

Διαφωνούμε για τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή να περάσει αυτός ο κανονισμός. Δεν υπήρχε πριν κανονισμός; Εδώ μας λέτε ότι θα περάσετε τον κανονισμό και μετά θα δείτε πως θα ισχύσει γιατί δεν κάνατε το αντίθετο; Βγάλατε ένα κανονισμό με τα δημοτικά τέλη να είναι στα ύψη και με αυτόν τον κανονισμό μας φέρνετε σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Οι αλλαγές που κάνατε ήταν καλές και συμφωνώ με αυτές. Θα θέλαμε να συμμετάσχουμε ως επιχειρηματίες στην επιτροπή που θα τηρήσει αυτόν τον κανονισμό. Συνάδελφος σας είπε για τους δρόμους. Η Χάλυδων για εμένα πρέπει αν πεζοδρομηθεί και να δοθεί ένας μικρός χώρος στους επαγγελματίες. Δεν θα χαλάσει καμία εικόνα.
Για τη Νέα Πόλη διαφωνούμε κάθετα να φύγουν όσα τραπεζοκαθίσματα είναι στους κεντρικούς δρόμους ενώ βέβαια το 1.5 μέτρο συμφωνούμε να υπάρχει. Αφενός λέτε για από τον κανονισμό να βγάλουμε όλα αυτά και αφετέρου η πόλη είναι γεμάτη παρεμπόριο. Τι έχετε κάνει για αυτό; Από την μια αφήνουμε τους επαγγελματίες να μας χτυπάει η κυβέρνηση από παντού και εσείς μας δίνετε το αποτελειωτικό χτύπημα. Εγώ σας καλώ να ψηφίσετε έναν κανονισμό που θα κρίνει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Βεργεράκης 

Έχουμε εκφράσει σαν σύλλογος την υποστήριξη μας στους επαγγελματίες και θεωρούμε ότι πρέπει αν υπάρξει ένας νέος κανονισμός. Χρειάζεται συνολική και ενιαία αντιμετώπιση με καθαρά, ποσοτικά κριτήρια που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο του δήμου. Όλοι σε αυτή την πόλη έχουμε βιώσει τα προβλήματα που δημιουργεί η άναρχη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Η εικόνα της παλιάς πόλης πρέπει να προστατευτεί. Δεν πρέπει η παλιά πόλη να γίνει μονοχρηστική. Πρέπει να δούμε την βελτίωση που θα στηρίξει την βιωσιμότητα της πόλης όσον αφορά την ταυτότητα της και την τουριστική της οικονομία.

Βουρλάκης 

Οι επιχειρήσεις μας κλείνουν από την βαριά φορολογία, από τις τρομερές εισφορές κτλ. Δεν θα κλείσουν για λίγα τραπεζοκαθίσματα που θα αφαιρεθούν. Εμείς σαν εμπορικός σύλλογος θεωρούμε ότι αυτό το χάλι στους δρόμους δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν νομίζω αυτό να αρέσει σε κανένα

Τον λόγο έπειτα πήρε και πάλι ο δήμαρχος Χανίων για να απαντήσει στους εκπροσώπους που μεταξύ άλλων ανέφερε

Θα ήθελα να μείνω στην φράση του κ.Βουρλάκη. Δεν θα κλείσουν οι επιχειρήσεις από τον λίγο περιορισμό χώρου. Στο μέτρο που μας αναλογεί το να βάλουμε τάξη στην πόλη μας και να ενοχλούμε λιγότερο πολίτες και επαγγελματίες , είναι ο στόχος μας, ώστε οι επιχειρηματίες να αντλήσουν μεγαλύτερα οφέλη καθώς και οι άνθρωποι που έρχονται και μένουν στην πόλη μας να είναι ευχαριστημένοι. Για την Χάλυδων θα παραμείνει το καθεστώς των επαγγελματιών που ισχύει μέχρι σήμερα εκεί ενώ όσο για την πεζοδρόμηση, ενώ χουμε προσανατολιστεί στο να το προτείνουμε στα έργα αστικής ανάπτυξης ώστε ο δρόμος να πεζοδρομηθεί και να κατασκευαστεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook