Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δράσεις που υλοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου την προηγούμενη εβδομάδα. Εθελοντές και συνεργάτες της οργάνωσης βρέθηκαν στην ενδιαφέρουσα αυτή γωνιά της Κρήτης, που αντιμετωπίζει ωστόσο σημαντικές πιέσεις, περιβαλλοντικές και κοινωνικές, κυρίως λόγω του μοντέλου τουρισμού που ακολουθείται μέχρι και σήμερα.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν περιελάμβαναν επισκέψεις στα όμορφα ορεινά χωριά του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Χερσονήσου καθώς και στο επιβαρυμένο παράκτιο μέτωπο. Πιο συγκεκριμένα, και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life+ Περιβαλλοντολογική Πολιτική και Διακυβέρνηση PROVIDING UPGRADED REUSE: PURE LIFE08 ENV/GR/551, «Επεξεργασμένα Υγρά Απόβλητα ως Εναλλακτική Πηγή Ύδατος σε Ημίξηρες Περιοχές, που υλοποιούν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το ΤΕΙ Κρήτης, η Δ.Ε.Υ.Α. Χερσονήσου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου , πραγματοποιήθηκε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανταλλαγής απόψεων με τους κατοίκους, τους αγρότες και τους επισκέπτες της περιοχής το διάστημα από 24 έως 30 Ιουλίου 2011.

Το ενημερωτικό stand/περίπτερο του προγράμματος ταξίδεψε στην Άνω Χερσόνησο, την Επισκοπή, την Ανάληψη, τις Γούβες και το Μοχό και μέσα από τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και του ειδικού τεύχους του περιοδικού ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων με αγρότες, κατοίκους και επισκέπτες, καταγράφηκαν οι ανησυχίες και τα προβλήματα που υφίστανται σε σχέση με τους υδατικούς πόρους και τη διαχείρισή τους. Παράλληλα, μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια ενημερώθηκαν και τα παιδιά για τα ζητήματα που αφορούν την ορθολογική χρήση των υδάτων, την εξοικονόμηση και την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων. Μέσα από το ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο έγινε επίσης αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του έργου, κυρίως ως προς τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και την αποτελεσματικότητά τους. Τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εθελοντικοί καθαρισμοί σε παραλίες της περιοχής, και συγκεκριμένα στην περιοχή Πύργος της παραλίας των Μαλίων, στην παραλία της Χερσονήσου και στον Καρτερό, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011» που διοργανώνει για 16η συνεχή χρονιά το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Στόχος των καθαρισμών ήταν, πέραν της συλλογής των απορριμμάτων, η καταγραφή της φύσης και της προέλευσής τους και στη συνέχεια η επεξεργασία των στοιχείων αυτών από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της καταγραφής, καθώς και επιμέρους ζητήματα και προβλήματα που εντοπίστηκαν στις συγκεκριμένες παραλίες.

Ευχαριστούμε τους ιδιαίτερα επιβοηθητικούς συνεργάτες του Δήμου Χερσονήσου και τον Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Φιλιππάκη, για την παροχή μικρού πούλμαν του Δήμου για τις μετακινήσεις μας, καθώς και για την παραχώρηση των χώρων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Μαλίων, στους οποίους φιλοξενήθηκαν οι εθελοντές και οι συνεργάτες μας. Ευχαριστούμε επίσης τους Δ/ντες του σχολείου κ.κ.. Μπελιβανάκη και Καλλιτσάκη και την Υποδ/ντρια κα Μεταξάκη για τη βοήθειά τους, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην ομάδα εθελοντικής δράσης Sarpidonistas και προσωπικά στην κα Εύα Πετράκη και τον κ. Κουλούρα Μανώλη για την υποστήριξή τους. Τέλος οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τοπική κοινωνία της περιοχής στην οποία, εκτός από «ευήκοα ώτα», συναντήσαμε και δεκάδες γνήσιους εκφραστές της περίφημης κρητικής φιλοξενίας.

Επίσης ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους Υποστηρικτές του εθελοντικού προγράμματος για την μεταφορά και ασφάλιση των εθελοντών KRVSlogonew ΑΝΕΚ SUPERFAST