Είναι επικίνδυνο να υποδεχόμαστε πρόσφυγες: το αποδεικνύει η Σουηδία, μια χώρα ιδιαίτερα φιλόξενη, που υπέστη μόλις μια επίθεση, εξήγησε χθες βράδυ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Το μοναδικό πρόβλημα ήταν πως αυτή η επίθεση δεν έγινε ποτέ.

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γερμανία, κοιτάξτε τι συνέβη χθες βράδυ στη Σουηδία. Η Σουηδία, ποιος θα το πίστευε; Η Σουηδία. Δέχθηκαν πολλούς πρόσφυγες, και τώρα έχουν προβλήματα όπως δεν το φανταζόντουσαν ποτέ», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, σε μια επιθετική ομιλία του στη Φλόριντα, υπερασπιζόμενος την πολιτική του κατά των προσφύγων.

Αναφέρθηκε επίσης στις επιθέσεις, πραγματικές αυτές, των Βρυξελλών, της Νίκαιας και του Παρισιού.

Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε, σε πρώτο χρόνο, σε αίτημα για διευκρινίσεις εκ μέρους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πολύ γρήγορα, η λανθασμένη πληροφορία έκανε τον γύρο του τουίτερ, υπό τα χάσταγκ #lastnightSweden (χθες βράδυ στη Σουηδία) και #SwedenIncident (συμβάν στη Σουηδία).

Ο σουηδός πρώην πρωθυπουργός Καρλ Μπιλ άνοιξε πυρ: «Η Σουηδία; Μια επίθεση; Τι κάπνισε;»

Ο Γκούναρ Χόκμαρκ, σουηδός ευρωβουλευτής, απάντησε στο τουίτ ενός συμπατριώτη του λέγοντας: «χθες βράδυ στη Σουηδία, ο γιος μου έριξε το χοτ-ντογκ του στη φωτιά της κατασκήνωσης. Είναι πραγματικά θλιβερό».

«Αλλά πώς μπορούσε να το ξέρει (ο Τραμπ);» αναρωτιέται ο βουλευτής στο σχόλιό του.

Άλλα τουίτ χλεύασαν τον Τραμπ, δημοσιοποιώντας υπό την επωνυμία «μυστικό σχέδιο για επίθεση στη Σουηδία» οδηγίες συναρμολόγησης επίπλων Ikea.

Η επίσημη ιστοσελίδα @sweden, την οποία διαχειρίζεται κάθε εβδομάδα και ένας διαφορετικός σουηδός πολίτης, έλαβε περίπου 800 ερωτήσεις μέσα σε τέσσερις ώρες.

«Όχι. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη στη Σουηδία. Δεν υπήρξε τρομοκρατική επίθεση. Καμία σχέση», απάντησε η υπεύθυνη για αυτή την εβδομάδα, μια μητέρα που εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της κυβέρνησης Τραμπ αναφέρονται σε ανύπαρκτες τρομοκρατικές επιθέσεις – κατά λάθος, όπως εξηγούν στη συνέχεια.

Έτσι η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ Κελιάν Κόνγουεϊ –η οποία επινόησε τον όρο «εναλλακτικά γεγονότα– αναφέρθηκε στη «σφαγή του Μπόουλινγκ Γκριν» σε συνέντευξή της. Εξήγησε στη συνέχεια πως ήθελε να πει για τους «τρομοκράτες του Μπόουλινγκ Γκριν», δύο Ιρακινούς οι οποίοι συνελήφθησαν το 2011 επειδή επιχείρησαν να στείλουν χρήματα και όπλα στην αλ-Κάιντα.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, έκανε λόγο τρεις φορές μέσα σε μία εβδομάδα για την επίθεση στην Ατλάντα (Τζόρτζια) – προτού θυμηθεί ότι αυτή είχε γίνει στην πραγματικότητα στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook