Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, με βασικό στόχο να καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των θεσμών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ, Ελένη Βαρβιτσιώτη, επικαλούμενη δύο αξιωματούχους, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε την προληπτική νομοθέτηση μέτρων για το 2019, που ζητά το ΔΝΤ, και έτσι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία επήλθε κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών, με σκοπό την διαμόρφωση του πλαισίου μιας ενδεχόμενης συμφωνίας στο Eurogroup. Στη συνάντηση από πλευράς Θεσμών συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν Μάριο Μπούτι, ο εκπρόσωπος της επιτροπής στο Κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Πουλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ. 

Όπως τόνισε νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος στο newpost «οι πιθανότητες συμφωνίας είναι μικρές, αλλά υπαρκτές». Ως γνωστόν, η κυβέρνηση σήμερα ευελπιστούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία, δηλαδή να καθοριστεί το πλαίσιο που θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το staff level agreement, το οποίο με τη σειρά του θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση των δόσεων.

Ως «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση Ελλήνων με πιστωτές υπολογίζονται τα εξής: 

  • Το ύψος του λογαριασμού. Το ΔΝΤ επιμένει να ζητάει νέα μέτρα 3,6 δισ. για μετά το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ήδη δεχτεί μέτρα 1,8 δισ.
  • Τα «αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση μαζί με τις περικοπές.
  • Ο άμεσος καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το ζητάει μετ’ επιτάσεως η κυβέρνηση, το αρνούνται οι δανειστές.
  • Η χρονική διάρκεια για την οποία θα είναι η Ελλάδα υποχρεωμένη σε πλεονάσματα 3,5%
  • Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που θέλει η κυβέρνηση, αλλά αρνείται το ΔΝΤ.

Τα μηνύματα πριν το Eurogroup

Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων κορυφαίων υπουργών Οικονομικών και Θεσμικών παραγόντων της ευρωζώνης ήταν η αναγκαιότητα παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

«Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει. Θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. (…) θέματα ρευστότητας δεν είναι τόσο σημαντικά γιατί δεν υπάρχουν έντονες ανάγκες ρευστότητας και αυτά πρέπει αν γίνουν γρήγορα, για λόγους εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Θα πρέπει να αξιολογηθεί σύντομα το δεύτερο πρόγραμμα.  Μιλάμε για πολύ σύνθετες μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε πως «η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Αυτό είναι το ζητούμενο. Το σημαντικό είναι η Ελλάδα είναι να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη της αγοράς. Χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν πραγματικά να καταλήξουμε».

«To ΔΝΤ είναι σημαντικός έταιρος γιατί μας δίνει ασφάλεια (…)Πρέπει να δούμε τις παραμέτρους για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές.  Αν η λιτότητα είναι αυτό που τους παρεμποδίζει, εμείς δεν θέλουμε λιτότητα στην Ελλάδα» υποστήριξε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί​ ο οποίος υπογράμμισε ότι «αν αποφασίσουμε σήμερα όσον αφορά τις παραμέτρους που είναι απαραίτητες για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, υπό αυτή την έννοια θα είμαστε σε πολύ σωστό δρόμο». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook