Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 νωρίτερα από το προγραμματισμένο καθώς και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, προανήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξη Τύπου, την ίδια ώρα που οι πιέσεις των αγορών κατά της Ιταλίας είναι ισχυρότατες και τα χρηματιστήρια εμφανίζουν εκτεταμένες απώλειες.

Συναγερμός έχει σημάνει και για τους ηγέτες της Ευρωζώνης, που με διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα σε Μπερλουσκόνι-Θαπατέρο από τη μία πλευρά και Σαρκοζί-Μέρκελ από την άλλη προσπαθούν να οργανώσουν συντονισμένη δράση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και να επισπεύσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Για την επίσπευση της συνάντησης των υπουργών, ο Ιταλός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είναι και προεδρεύων της G-7, για τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα την Παρασκευή.

Δεν ανακοινώθηκε η ημερομηνία και ο τόπος, αν και επισημάνθηκε ότι «θα είναι τις επόμενες ημέρες». Η τακτική συνάντηση των υπουργών προγραμματιζόταν για τις 9-10 Σεπτεμβρίου στη Μασσαλία.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία όπως αναφέρει το in.gr, ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, που συμμετείχε και αυτός στη συνέντευξη, ανέφερε ότι θα αρχίσουν οι διεργασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία θα προβλέπονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.

Στόχος των αλλαγών –οι οποίες είχαν αναγγελθεί και από τον πρωθυπουργό την Τετάρτη– είναι η Ιταλία να εμφανίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία συμφώνησε να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει, μετά από διαπραγματεύσεις που είχε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία, περικοπές δαπανών και μειώσεις μισθών αιρετών, καθώς και άλλες δομικές αλλαγές.

Πάντως ο Τζούλιο Τρεμόντι επισήμανε ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για επιτάχυνση των ήδη αποφασισμένων που θα επικεντρωθούν στη διετία 2012-2013 αντί για το 2013-2014».

Ο Σ.Μπερλουσκόνι εκτίμησε μάλιστα ότι οι αλλαγές θα έχουν υιοθετηθεί έως το Σεπτέμβριο, με τον υπουργό Οικονομιών να επισημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακληθούν οι βουλευτές για να ψηφίσουν τα σχετικά νομοσχέδια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook