Το νεότερο από τα θύματα του 'Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ένας ανερχόμενος νεαρός πολιτικός και άλλοι 30 άνθρωποι που βρήκαν τραγικό θάνατο στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας κηδεύτηκαν χθες, δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τη χώρα.

Η Σαριντίν Σβέμπακ-Μπον, 14 ετών, ήταν ένα από τα 69 άτομα που σκοτώθηκαν στο νησί Ουτόγια στις 22 Ιουλίου, λίγη ώρα αφότου παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε στο κέντρο του Όσλο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι.

Η πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, παρέστη και μίλησε στην κηδεία της 14χρονης στο Ντράμεν, κοντά στο Όσλο.

Η πρώην ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας είχε μιλήσει στους νέους που βρίσκονταν στο Ουτόγια και λίγες ώρες πριν την επίθεση.

Η μητέρα του κοριτσιού αποχαιρέτισε το παιδί της διαβάζοντας μια συγκινητική επιστολή και είπε ότι η Σίσι, όπως την αποκαλούσαν, "θα χαιρόταν που η Γκρο βρίσκεται σήμερα μαζί μας".

Ο Τόρε Έικελαντ, ένας 21χρονος φοιτητής μέλος της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος θεωρείτο ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής όπου θα έκανε λαμπρή καριέρα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος, Ρέιμοντ Γιόχανσεν, στην κηδεία του άτυχου νεαρού στο Όστεροϊ της δυτικής Νορβηγίας.

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε επίσης για την Μόνικα Μποσέι, 45 ετών, η οποία δούλευε στο νησί Ουτόγια επί 20 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ που παρέστη στην κηδεία της είπε ότι το Εργατικό Κόμμα σχεδίαζε να τιμήσει τη "Μητέρα του Ουτόγια" το φθινόπωρο.

"Τώρα που είναι νεκρή τα τριαντάφυλλα κλαίνε", είπε.

"Στο Ουτόγια ήταν βράχος και μητέρα.

Σε μια κατασκήνωση με 600 νέους κάποιος πρέπει να είναι ο αρχηγός", πρόσθεσε, θυμίζοντας τις ηγετικές ικανότητες της Μποσέι.