Ο αριθμός των εγκλημάτων που αποδίδονται στην άκρα δεξιά στην Αυστρία παρουσίασε πέρυσι αύξηση 32%, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία επεσήμανε ότι υπάρχει μία αυξητική τάση στα εγκλήματα με έναν δράστη και σε αυτά που υποκινούνται από προπαγάνδα μέσω του Διαδικτύου, αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αν και δεν έχουν σημειωθεί τόσο σοβαρά εγκλήματα όσο αυτά που διέπραξε στη Νορβηγία ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, η τάση που παρατηρείται αντιστοιχεί στους ισχυρισμούς του Μπράιβικ ότι έδρασε μόνος, καθώς και στις Διαδικτυακές του δραστηριότητες σε ακροδεξιούς ιστότοπους.

Μόλις το ένα πέμπτο των δραστών αυτών των εγκλημάτων ανήκε σε νεοναζιστικές ομάδες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αυστριακής αστυνομίας την οποία παρουσίασε η Μικλ-Λάιτνερ.

Από τις 1.400 μηνύσεις που υποβλήθηκαν για τέτοιου είδους εγκλήματα, οι περισσότερες αφορούσαν παραβιάσεις του νόμου που απαγορεύει τη νεοναζιστική προπαγάνδα και τις νεοναζιστικές δραστηριότητες.

Ο αριθμός των ακροδεξιών επιθέσεων που έχουν αναφερθεί στην αστυνομία αυξήθηκε από 14 το 2009 σε 21 πέρυσι.

Παρόλη την αύξηση ο επικεφαλής του τμήματος Πληροφοριών της αστυνομίας Πέτερς Γκρίντλινγκ δήλωσε: \”Ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία δεν αποτελούν αυτή τη στιγμή σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία στην Αυστρία\”.

Αν και ο εξτρεμισμός της ακροδεξιάς, αλλά και της ακροαριστεράς παρουσίασε αύξηση πέρυσι, η υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η ισλαμική τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Αυστρία.

Αναφέρθηκε στον μικρό αριθμό, που όμως παρουσιάζει συνεχή αύξηση, των Αυστριακών που έχουν μεταβεί σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν ή που επιθυμούν να το κάνουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook