Η Αγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, αν η Λευκωσία προχωρήσει, όπως έχει ανακοινώσει, στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο το προσεχές φθινόπωρο. Συνδέει μάλιστα το θέμα των γεωτρήσεων με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε, με απειλητικό ύφος, το απόγευμα της Παρασκευής ότι «αν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση». Στο παρελθόν, οι Τούρκοι δεν είχαν διστάσει να στείλουν ακόμη και πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρενοχλήσουν ερευνητικά σκάφη και να εμποδίσουν τη διενέργεια ερευνών.

Η Αγκυρα, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι δια στόματος του Ντερβίς Ερογλου, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέχουν την πραγματοποίηση γεωτρήσεων από την 1η Οκτωβρίου.

Ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια όσον αφορά στις φυσικές πηγές του νησιού ή στις θαλάσσιες περιοχές πριν από την επίλυση του Κυπριακού και πριν από τη δημιουργία μιας διοίκησης στο νησί, η οποία και θα εκπροσωπεί όλο το νησί. Αυτό δεν είναι σωστό ούτε από πλευράς διεθνούς δικαίου» τόνισε, αγνοώντας προφανώς ότι σε άλλες περιπτώσεις η Αγκυρα δεν έχει επιδείξει την ίδια ευαισθησία για τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ισχυρίζεται, σε διεθνείς οργανισμούς, ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα, η Αγκυρα έχει ορίσει και συγκεκριμένο γεωγραφικό μήκος, δυτικά του οποίου εντοπίζονται οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός του οποίου προσδιορίζει αυτά τα δικαιώματά της.

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου ακολούθησαν αυτές του τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ και του κ. Ερογλου. Ο πρώτος έσπευσε πρώτος να δηλώσεις ότι «αποφάσεις σχετικές με Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) μπορούν να ληφθούν μόνο με συναίνεση μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών» και ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι φυσικοί πόροι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν ανήκουν μόνο στους Ελληνοκυπρίους και ότι το ψευδοκράτος αλλά και η Τουρκία έχουν επίσης λόγο. Και ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτή την κίνηση» διότι θα αποκτήσει άλλον έναν πονοκέφαλο στους πολλούς τους οποίους ήδη έχει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook