Για πρώτη φορά από το 1946 ο οίκος αξιολόγησης «Standard&Poor’s» προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Η.Π.Α., μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ειδικότερα, η αξιολόγησή του για το χρέος του ομοσπονδιακού κράτους των Η.Π.Α, όπως δημοσιεύει το zougla.gr, κατέβηκε από τη βαθμίδα AAA στην βαθμίδα AA+, εκφράζοντας έτσι τις ανησυχίες του για την πρόσφατη αύξηση του ορίου χρέους των Η.Π.Α..

Η αλλαγή στη βαθμίδα αξιολόγησης σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που προκλήθηκε από τη σκληρή διένεξη μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών όσον αφορά στις περικοπές των δαπανών και στην αύξηση των φόρων ως απαραίτητων προϋποθέσεων για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού.

«Η προοπτική για την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους είναι αρνητική. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του S&P, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης του αξιόχρεου των Η.Π.Α. μέσα στους επόμενους 12 ως 18 μήνες.

Η συγκεκριμένη υποβάθμιση χαρακτηρίζεται ως δραματική εξέλιξη για την μεγαλύτερη οικονομία σε διεθνές επίπεδο, με τους οικονομικούς αναλυτές να περιμένουν με κομμένη την ανάσα την αντίδραση των Ασιατικών Αγορών τη Δευτέρα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των Η.Π.Α. όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Πλέον, τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία άλλοτε αποτελούσαν την αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται χαμηλότερα από τα αντίστοιχα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Αναμενόμενη εξέλιξη

Στις 2 Αυγούστου ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, επικύρωσε το νομοσχέδιο που προέβλεπε τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία, ποσό όμως που θεωρήθηκε κατώτερο των προσδοκιών του Οίκου Αξιολόγησης, S&P.

Ειδικότερα, μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου, εκπρόσωπος του οίκου είχε αναφέρει ότι πρόκειται για μια «μια καλή προκαταβολή στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των Η.Π.Α.». Ο S&P είχε εκτιμήσει ότι το ποσό της μείωσης θα έπρεπε να ανερχόταν στα 4 δισ. δολάρια. Λίγες ώρες πριν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Η.Π.Α., κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα απορρόφησης των κραδασμών, από μια τέτοια κίνηση.

Άμεση η αντίδραση της κυβέρνησης των Η.Π.Α.

Στέλεχος της κυβέρνησης Obama, που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον Οίκο αξιολόγησης χαρακτήρισε «λανθασμένη» αυτή την απόφαση, τονίζοντας ότι «δείχνει τα σοβαρά και θεμελιώδη προβλήματα στην ανάλυση του S&P». Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο Λευκός Οίκος ο οποίος τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «διαφωνεί πλήρως με τις προβλέψεις και τους υπολογισμούς των αναλυτών του S&P».

Έντονες ήταν οι βολές και του υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α. χαρακτηρίζοντας «ερασιτέχνες τους αναλυτές του S&P».

«Πρόκειται για ένα χονδροειδές και ερασιτεχνικό υπολογισμό. Λανθασμένος υπολογισμός 2 τρισ. δολαρίων μιλάει από μόνος του», υπογράμμισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αντιδράσεις άλλων οίκων αξιολόγησης

Οι συνέπειες που θα έχει η υποβάθμιση από τον S&P μετριάζονται από την απόφαση του «Moody\’s Investors Service» να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το αξιόχρεο των Η.Π.Α.. Σε ανακοίνωσή του ο οίκος «Fitch Ratings» ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα, τονίζοντας ότι θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως τα τέλη Αυγούστου.

Οι Η.Π.Α. παρέμεναν στη βαθμίδα αξιολόγησης AAA από τον «Standard&Poor’s» από τη δημιουργία του Οίκου, το 1941. Ο αρχαιότερος οίκος αξιολόγησης, ο «Moody\’s», αποδίδει στις Η.Π.Α. την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, AAA, από το 1917 ως σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook