Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, η Βουδαπέστη ανακοίνωση την απόσυρση της υποψηφιότητάς της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 20124, αφήνοντας μόνες τις υποψήφιες πόλεις Παρίσι και Λος Αντζελες.

Σύμφωνα με τους  Los Angeles Times πρόκειται για ένα νέο χαστούκι στην Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βρει πόλεις να φιλοξενήσουν τους ΟΑ.

Η απόσυρση της Βουδαπέστης «δεν θα έχει πιθανότατα ένα καταστροφικό αποτέλεσμα» στην κούρσα για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024, έγραψαν στις 22 Φεβρουαρίου οι Los Angeles Times, θυμίζοντας ότι το Παρίσι και το Λος Αντζελες ήταν οι πόλεις-φαβορί από την αρχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα της Καλιφόρνια, ο βασικός ηττημένος της απόσυρσης της Βουδαπέστης είναι η Ολυμπιακή Επιτροπή. Αρχικά, υποψήφιες ήταν η Βοστόνη, το Αμβούργο και η Ρώμη αλλά έκαναν πίσω, κυρίως λόγω της ανησυχίας στην κοινή γνώμη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στοιχίζουν πολύ ακριβά, συνήθως πολλά δις δολάρια.

Με το ίδιο σκεπτικό αποσύρθηκε από την κούρσα και η Βουδαπέστη. Ενα κείμενο εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο συγκέντρωσε 200.000 υπογραφές, ανάγκασε τη χώρα να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, το οποίο θα γίνει προσεχώς.

«Η Βουδαπέστη είχε στηρίξει την εκστρατεία της στις χάρες της Γηραιάς Ηπείρου και στο γεγονός ότι διαθέτει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

«Αλλά η προφανής αποτυχία αυτής της άποψης μπορεί να ζωντανέψει τους φόβους ότι μόνο οι μεγάλες πόλεις μπορούν πραγματικά να φιλοξενήσουν Ολυμπιακούς Αγώνες», προσθέτει.

Το Λος Αντζελες και το Παρίσι μπορούν να στηρίξουν την δική τους υποψηφιότητα στο γεγονός ότι διαθέτουν ήδη δεκάδες στάδια και ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους. Το Λος Αντζελες, για παράδειγμα, εκτιμά ότι μπορεί να συγκεντρώσει 5,3 δις δολάρια χάρι στα τηλεοπτικά δικαιώματα, στο sponsoring και στην πώληση εισιτηρίων, σημειώνουν οι Los Angeles Times.

Απέναντι σε αυτές τις μεγαλουπόλεις, οι ανησυχίες της Βουδαπέστης βασίζονταν και στο τι είχε συμβεί πρόσφατα σε άλλους που φιλοξένησαν ΟΑ: το Ριο ντε Τζανέιρο και το Σότσι της Ρωσίας αναγκάστηκαν να ξοδέψουν ιλιγγιώδη ποσά για να κατασκευάσουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που τους έλειπαν.

«Πόλεμος» στην Ουγγαρία εναντίον των ΟΑ

Το κείμενο που έκανε την Ουγγαρία άνω κάτω δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2017 με τον τίτλο Nolimpia. Επικεφαλής ήταν το κίνημα Momentum, το οποίο βρίσκεται εκτός κομματικών σχηματισμών. «Οχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Ναι στο μέλλον μας!» ήταν το σύνθημα.
Το κίνημα Momentum εκτιμούσε ότι ήταν προτιμότερο τα χρήματα να πέσουν στην εκπαίδευση και στο σύστημα υγείας και όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κέρδισε το στοίχημα, αφού συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες υπογραφές για δημοσψήφισμα και η Βουδαπέστη απέσυρε την υποψηφιότητά της. Αναλυτές εκτιμούν ότι το Momentum δεν κρύβει πλέον τις πολιτικές του φιλοδοξίες και επιθυμεί να μπει στο κοινοβούλιο το 2018, απέναντι στον αυταρχικό Ορμπάν.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook