Ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του Αποκόρωνα έπεσαν στον τραπέζι της συνάντησης του ΤΕΕ/ΤΔΚ με τον δήμο Αποκορώνου

Την Πέμπτη 23/2/2017πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του  ΤΕΕ/ ΤΔΚ στον δήμο Αποκορώνου για ενημέρωση και συζήτηση επί των αναπτυξιακών θεμάτων της περιοχής. Στη σύσκεψη που ακολούθησε μετείχαν από πλευράς ΤΕΕ/ΤΔΚ οι πρόεδροι της Διοικούσας Επιτροπής και της Αντιπροσωπείας κύριοι Σοφιανός και Κοπάσης, καθώς και πολλά μέλη από τις νεοεκλεγείσες διοικήσεις. Από τον δήμο Αποκορώνου μετείχε ο δήμαρχος κ. Κουκιανάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αποστολάκης, η τεχνική υπηρεσία και στελέχη του δήμου.

Ο κ. Κουκιανάκης ενημέρωσε αναλυτικά για τα αναπτυξιακά θέματα του δήμου με ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία των μεγάλων έργων που αφορούν την περιοχή. Αρχικά συζητήθηκε η πορεία των υπό μελέτη τμημάτων του νέου ΒΟΑΚ από Καλύβες έως τους Αγίους Πάντες και από Βρύσες έως Ατσιπόπουλο και η αναγκαιότητα εκπόνησης μελετών για τα υπολειπόμενα τμήματα Σούδα – Καλύβες και Άγιοι Πάντες – Βρύσες. Από το ΤΕΕ/ΤΔΚ εκφράστηκε η διαχρονική θέση για την μελέτη και την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο σύνολο του ΒΟΑΚ του νομού Χανίων – θέμα για το οποίο θα αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες- και παράλληλα θα υπάρξει συνεργασία με τον δήμο, την Αντιπεριφέρεια και τον ΟΑΚ για το «ξεπάγωμα» και την άμεση ολοκλήρωση της μελέτης Καλύβες – Άγιοι Πάντες που είναι και η πλέον ώριμη σε επίπεδο νομού. 
Επίσης έγινε αναλυτική ενημέρωση για την υπό ολοκλήρωση μελέτη του μεγάλου έργου οδικής ασφάλειας Γεωργιούπολη – Πετρές προϋπολογισμού 11,5 εκ. ευρώ, που ήδη έχει ανακοινωθεί η χρηματοδότησή του από τον Γ.Γ. του Υπουργείου υποδομών.

Ακόμα, παρουσιάστηκε η πορεία ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου του Βιολογικού της Γεωργιούπολης, καθώς και η υπό ωρίμανση μελέτη του βιολογικού της Αλμυρίδας και παράλληλα έγινε αναφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του υφιστάμενου Βιολογικού των Αρμένων.

Ο δήμαρχος ανέπτυξε την στρατηγική του δήμου με την εκπόνηση μεγάλου πλήθους μελετών για αναπτυξιακά έργα προϋπολογισμού άνω των 500.000€, που αφορούν στην αδειοδότηση υφιστάμενων γεωτρήσεων και νέα σημαντικά έργα ύδρευσης σε Βάμο και Γεωργιούπολη, στις ολοκληρωμένες αναπλάσεις σε Αλίκαμπο, Νίππος, Βάμο, Πρόβαρμα και παραλιακό μέτωπο Καλυβών, στο καταδυτικό πάρκο Αποκορώνου, στην οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων Αλμυρίδας, Περαστικού και Καβρού, στην προστασία των ακτών της Γεωργιούπολης από την διάβρωση κ.α. Από πλευράς των εκπροσώπων του ΤΕΕ/ΤΔΚ αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική προσπάθεια του δήμου να επενδύσει σε μελέτες και η αναμφισβήτητη πρωτοπορία του στον τομέα αυτό.
Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσπάθεια υλοποίησης της Μαρίνας Καλυβών, όπου λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του έργου είναι προφανής η ανάγκη συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ συζητήθηκε και η πορεία της συνεργασίας του δήμου με τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. για το λύκειο Βάμου.

Επιπλέον, ο δήμαρχος και οι υπηρεσίες του δήμου Αποκορώνου παρουσίασαν την πορεία των ενεργειών για την χωροθέτηση και την χρηματοδότηση σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Αποκόρωνα. Όπως τονίστηκε το ΤΕΕ/ΤΔΚ θα είναι αρωγός του δήμου σε αυτή την προσπάθεια και θεωρεί αυτά τα έργα υψηλής προτεραιότητας, καθώς είναι ήπια και χωρίς ενοχλήσεις για τους κατοίκους και παράλληλα επιφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη στον δήμο. 

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην ανάγκη εκπόνησης χωροταξικών μελετών στο σύνολο του δήμου (όπου αποφασίστηκε συνεργασία για τον καθορισμό του αντικειμένου και την προεκτίμηση της αμοιβής των απαραίτητων μελετών) και στις πολεοδομικές μελέτες του δήμου.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά την διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΚ για την θεομηνία της 11-2-2017 όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν έντονα τον δήμο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του συνόλου του οδικού δικτύου (δημοτικό, αγροτικό, επαρχιακό, παλαιά εθνική οδός και ΒΟΑΚ) και οι απαιτούμενες πιστώσεις για την αποκατάσταση των πρώτων  καταγεγραμμένων ζημιών στο δήμο Αποκορώνου υπερβαίνουν τα 3 εκ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απαραίτητες επεμβάσεις στον ΒΟΑΚ. Από πλευράς του ΤΕΕ/ΤΔΚ αναφέρθηκε ότι στηρίζει πλήρως τα επίσημα αιτήματα του δήμου Αποκορώνου και της Αντιπεριφέρειας Χανίων για την εξασφάλιση των σχετικών χρηματοδοτήσεων.

Τέλος οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ/ΤΔΚ έθεσαν το πολύ μεγάλο ζήτημα της επικείμενης ανάρτησης των δασικών χαρτών όπου αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια ζητήματα ειδικά στην ενδοχώρα του δήμου, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου έχουν γίνει οι σχετικές αναρτήσεις. Ο δήμος Αποκορώνου συμφώνησε για την σημαντικότητα και το επείγον του θέματος και ξεκαθάρισε ότι θα συμμετέχει ενεργά στις σχετικές πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το ΤΕΕ/ΤΔΚ.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η συνάντηση ήταν μια πολύ θετική πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΔΚ και διεξήχθη μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, ενώ  εκφράστηκε η βούληση της συνεχούς και επί τοις ουσίας συνεργασίας του δήμου με το ΤΕΕ/ΤΔΚ, που ως θεσμικός τεχνικός σύμβουλος θα είναι ένας πολύ σημαντικός συνεργάτης στην προσπάθεια επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων της περιοχής του Αποκόρωνα και του νομού Χανίων γενικότερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook