Καλοκαιρινή κερδοσκοπία με τις τιμές της βενζίνης σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Χίο, φέρνει την επιβολή «πλαφόν» και στους τρεις αυτούς νομούς από το υπ. Ανάπτυξης, που τίθεται σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Η έρευνα στους τρεις νομούς, όπως και σε άλλους δέκα όπου είχε επιβληθεί πλαφόν στη τιμή της βενζίνης από τις 3 Μάιου μέχρι και τις 4 Ιουλίου, όπως δημοσιεύει το energypress.gr, έδειξε ότι μετά την άρση του – κι ενώ στους υπόλοιπους το κόστος «εκλογικεύτηκε»- σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Χίο, άρχισε και πάλι να … ξεφεύγει, φτάνοντας στα 1,90 ευρώ/ λίτρο.

Πρόκειται για 20 λεπτά πάνω από τη μέση τιμή χώρας, κι αυτό παρ’ ότι και οι τρεις αυτοί νομοί, ως νησιωτικοί, υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 16%.

Έτσι, από τα ξημερώματα του Σαββάτου και για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, επιβάλλεται και στους τρεις αυτούς νομούς πλαφόν στην τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης, στα επίπεδα της μέσης τιμής χώρας (1,71 ευρώ/ λίτρο). Ειδικότερα οι ανώτατες τιμές λιανικής ανά νομό θα διαμορφώνονται ως εξής:
·    Δωδεκάνησα: 1,704 ευρώ το λίτρο από τα 1,90 ευρώ το λίτρο (που είχαν φτάσει οι τιμές το τελευταίο μήνα, από τις 4 Ιουλίου μέχρι και τις 4 Αυγούστου).
·    Κυκλάδες: 1,705 από τα 1,89 ευρώ / λίτρο, όπου είχε διαμορφωθεί η τιμή τον τελευταίο μήνα.
·    Χίος: 1,719 ευρώ το λίτρο, από τα 1,849 ευρώ το λίτρο που κυμαινόταν τις τελευταίες εβδομάδες.

Με την επιβολή του πλαφόν, το όφελος για τον καταναλωτή θα διαμορφωθεί στους 3 αυτούς νομούς, από 13 ως και 19,60 ευρώ το λίτρο.

Για να αντιληφθεί κανείς ποια πορεία ακολούθησαν οι τιμές στους τρεις αυτούς νομούς, στα Δωδεκάνησα για παράδειγμα, μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 8,7 λεπτά, στις Κυκλάδες κατά 7 περίπου λετπα, και στη Χίο κατά 7 λεπτά.

Με την ίδια απόφαση του υπ. Ανάπτυξης, επιβάλλεται πλαφόν και στις τιμές χονδρικής δύο εκ των τριών νομών, σε Δωδεκάνησα και Χίο. Οι τιμές αυτές διαμορφώνονται  ως εξής:

·    Δωδεκάνησα: 1,634 ευρώ το λίτρο.
·    Χίος: 1,649 ευρώ το λίτρο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook