Προαιρετική η αργία για τα καταστήματα – Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα όπως ενημερώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών. 

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με εγκύκλιό της έχει υπενθυμίσει στους εμπόρους ότι η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.

Δεδομένου, λοιπόν, του χαρακτήρα της ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας, με άλλες -συνήθως τοπικού περιεχομένου- ρυθμίσεις (οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο), όπως πχ με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου έχει ως ακολούθως:

«Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, η ΕΣΕΕ γνωστοποιεί ότι αυτή δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο –επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.  Δεδομένου, λοιπόν, του χαρακτήρα της ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα  μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους. 

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες –συνήθως τοπικού περιεχομένου- ρυθμίσεις (οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο), όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.  

Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση.  Ελλείψει, λοιπόν, ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση.  

Ενόψει της Καθαρής Δευτέρας, η ΕΣΕΕ γνωστοποιεί, επίσης τις εκτιμήσεις της για το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού του 2017. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα  της δειγματοληπτικής έρευνας που εκπόνησε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ, στο χρονικό διάστημα 21-23 Φεβρουαρίου (στοιχεία πίνακα 1), αναφορικά με το ύψος των τιμών των προϊόντων που απαρτίζουν το σαρακοστιανό τραπέζι, καταδεικνύουν μία μέση μείωση των ψαρικών και ανάμεικτες τάσεις, με πτωτικό όμως πρόσημο, για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από supermarkets και φούρνους). 

Ειδικότερα, η μείωση των τιμών για τα φρέσκα θαλασσινά (καλαμάρια και χταπόδι) αποτελεί την κύρια παράμετρο υποχώρησης του μέσου επιπέδου τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων κατά 3,8%. Πρέπει να τονιστεί το γεγονός πως το κόστος αγοράς των κατεψυγμένων θαλασσινών παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αν και ο συντελεστής του ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποδηλώνει τη μείωση της καθαρής, προ ΦΠΑ, τιμής των κατεψυγμένων ψαρικών, καθώς η επιπλέον έμμεση επιβάρυνση απορροφήθηκε και δεν επιβάρυνε τον τελικό καταναλωτή. Η παρατηρούμενη μεσοσταθμική μείωση αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την αύξηση της τελικής τιμής των οστρακοειδών (+12,1% στα μύδια), η οποία όμως και σε αυτήν την περίπτωση οφείλεται στη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ, επί της συγκεκριμένης υποκατηγορίας θαλασσινών, στο 24% από το 13%. Συνεπώς, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, η καθαρή, προ ΦΠΑ, τιμή τόσο των κατεψυγμένων ψαρικών όσο και των οστρακοειδών, κυμαίνεται σε χαμηλότερα των περυσινών επίπεδα, παρά την ανοδική επίδραση των υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ.  

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται μεικτές τάσεις σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα το εύρος τιμών μεταξύ  2017 και 2016 να βαίνει μειούμενο κατά 1,7%. Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά & οστρακοειδή κυμαίνεται μεταξύ 47,2 – 67,6 € έναντι 47,3 – 72,2 € του αντίστοιχου περσινού, καταγράφοντας μία μεσοσταθμική υποχώρηση 3,9%. Συμπεριλαμβανομένων μόνο των κατεψυγμένων θαλασσινών και οστρακοειδών τα παραπάνω εύρη τιμών αναπροσαρμόζονται στα 33,2 – 59,1 € το 2017 και στα 33,3 – 59,2 € το 2016, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία αμελητέα πτωτική μεταβολή της τάξεως του -0,2%.».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook